Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2022 v 20:26
Čas čtení 1:14
Martin Adam Pavlík TASR

Šéf Naftogazu: Ruský plyn bude proudit přes Ukrajinu do Evropy, dokud bude plynovodní síť v zemi funkční

Šéf Naftogazu: Ruský plyn bude proudit přes Ukrajinu do Evropy, dokud bude plynovodní síť v zemi funkční
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

V roce 2021 se přes Ukrajinu do Evropy dopravilo přibližně 41,4 miliardy kubických metrů (m³) plynu.

Ruský plyn bude proudit přes Ukrajinu do Evropy, dokud bude plynovodní síť v zemi funkční, uvedl šéf ukrajinské státní společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury Reuters.

Rusko je největším dodavatelem plynu do Evropské unie (EU) a ruský útok na Ukrajinu podnítil obavy z narušení dodávek, což způsobilo, že ceny plynu prudce stouply na rekordní úrovně. V roce 2021 se přes Ukrajinu do Evropy dopravilo kolem 41,4 miliardy kubických metrů (m³) plynu.

„Aktuálně jsme rozhodnuti, že dokud to bude možné, budeme poskytovat tranzit,“ uvedl Vitrenko. Vysokotlaké plynovody podle něj nebyly během konfliktu zatím poškozeny. Tranzit však může ohrozit jakékoli zranění zaměstnanců provozujících systémy nebo poškození IT sítí.

plyn
Zdroj: TASR

Zničená lokální infrastruktura způsobila, že stovky tisíc lidí v některých ukrajinských městech, jako je Charkov nebo Mariupol, jsou bez dodávek plynu, tepla a elektřiny, uvedl Vitrenko.

Doporučeno
Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu 24. května 2024 v 8:00

„Každý den posíláme své lidi, aby během střelby opravovali systémy, a pak přijde další bombardování.“ Dodal, že jsou minusové teploty a především v noci je zima. „Jejich rodiny žijí v těchto městech a vědí, že pokud nebudou mít topení, je to humanitární katastrofa.“

USA minulý týden zakázaly dovoz ropy a plynu z Ruska, Evropská unie (EU) však dovoz energií nezakázala. Podle Vitrenka by dodávky plynu do EU měly pokračovat, ale platby za plyn by měly směřovat na speciálně vázaný účet, dokud ruský prezident Vladimir Putin nestáhne ruská vojska z Ukrajiny. Rusko bude muset pokračovat v dodávkách i v případě, že se platby zadrží, protože zastavení toku plynu by způsobilo problémy a škody.

Vladimir Putin
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Vitrenko rovněž požaduje sankce na plynovod Nord Stream 1 (Severní proud 1), který transportuje plyn přímo do Německa. EU by podle něj měla požadovat, aby tento plyn proudil přes Ukrajinu, což by mohlo pomoci urychlit zastavení války.

Volné kapacity tranzitu přes Ukrajinu představují kolem 90 miliard m³ ročně, což je více než dost na vykompenzování kapacity plynovodu Nord Stream 1 (55 miliard m³).

Domů
Sdílet
Diskuse