Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2022 v 17:00
Čas čtení 1:19
Radim Šlechta

Jak být v bezpečí a soukromí na internetu? Tyhle tipy by ti neměly uniknout

Jak být v bezpečí a soukromí na internetu? Tyhle tipy by ti neměly uniknout
Zdroj: Piqsels/volně k užití
NEWS KYBERBEZPEČNOST
Uložit Uložené

Takto budeš víc v bezpečí proti útokům a získáš víc soukromí.

Udržovat sebe sama v bezpečí i v internetovém prostoru je důležité. Existuje řada podvodníků, kteří se snaží využít informace, které o sobě na internetu zanecháš, proti tobě. V lepším případě mohou podobné útoky znamenat „jen“ krádež účtu, v horším případě mohou útočníci rozesílat tvým přátelům zavirované odkazy nebo spam tvým jménem. Americká Federal Trade Commision vydala doporučení, jak se zabezpečit tak, aby se riziko podobných útoků minimalizovalo.

Doporučeno
Etický hacker: Na dark webu si někdo objedná vraždu, ale když mu jen vezmou peníze, kam si půjde stěžovat? Na policii? (Rozhovor) Etický hacker: Na dark webu si někdo objedná vraždu, ale když mu jen vezmou peníze, kam si půjde stěžovat? Na policii? (Rozhovor) 19. prosince 2021 v 14:30

Začni u routeru

Část lidí chrání svá jednotlivá zařízení, ale již opomíjí důležitost zabezpečení routeru, na který jsou všechna tato zařízení napojena. Podle FTC by přitom jeho zabezpečení mělo být na prvním místě. Jak si takový router zabezpečit?

  • Změň výchozí nastavení. Nastav si unikátní uživatelské jméno administrátora, heslo i jméno sítě. Používej přitom složitá hesla, která nebude snadné odhalit.
  • V nastavení bezdrátového připojení povol šifrování (kódování).
  • Pravidelně aktualizuj hardware i software.

Zabezpeč každé zařízení

Aby se ti podařilo dosáhnout co největší bezpečnosti, je třeba zabezpečit každé své zařízení. Tedy nejen telefon a notebook, ale třeba také televizi, kterou na internet napojuješ.

  • V ideálním případě používej na každý server, kam se registruješ, jiné heslo.
  • Používej dvoufázové ověření.
  • Pravidelně svá zařízení aktualizuj.
  • Pokud něco nemusíš používat, zakaž to (například systém vzdálené správy).
  • Když začneš používat nové zařízení, věnuj pozornost nastavování ochrany osobních údajů. Zabere to jen pár minut navíc oproti tomu, když jen klikneš na tlačítko „přeskočit tento krok“.
  • Věnuj pozornost také zařízením jako je Alexa. Tato zařízení často mohou poslouchat a dodávat údaje výrobcům. Při jejich nastavování tedy zakaž zpracování osobních údajů a dávej pozor, aby se na ně nemohl nikdo jiný připojit (použít můžeš například PIN).
  • Stejnou pozornost věnuj také televizím. Vymaž z nich aplikace, které nepoužíváš a nastav ochranu soukromí tak, jak ti vyhovuje.
Doporučeno
Jak chránit svoje soukromí na TikToku? Tohle je 5 konkrétních tipů Jak chránit svoje soukromí na TikToku? Tohle je 5 konkrétních tipů 7. února 2022 v 19:30

Velká část aplikací může sbírat údaje o jejích uživatelích a o jejich chování, aby mohla zlepšit například zacílení reklamy nebo obsah, který jim bude doporučovat. Je tedy dobré dávat pozor, jaké informace společnostem poskytuješ a jak s nimi jednají. O zabezpečení soukromí na TikToku jsme psali v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse