Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 15:30
Čas čtení 3:25
Vojtěch Vanda

Veganské pho: Poradíme ti, jak udělat vietnamskou klasiku bez hovězího masa

Veganské pho: Poradíme ti, jak udělat vietnamskou klasiku bez hovězího masa
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
GASTRO RECEPT NA VEGANSKÉ PHO RECEPTY VEGANSKÉ RECEPTY VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Maso a další živočišné produkty vynecháme. Zeleninový vývar, sója a tofu ti vytvoří opravdu skvělé pho i bez nich.

Asi neznáme lepší pocit, než když se stavíme odpoledne na oběd do vietnamské restaurace a objednáme si tu nejklasičtější polévku se silným vývarem, nudlemi, hovězím masem, cibulkou, bylinkami a mungo klíčky. Pho odolá, mimo těch, kterým nevoní koriandr, snad jen člověk, jenž nejí maso. Jenže to už, milý čtenáři, dnes změníme.

Doporučeno
5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 23. března 2022 11:30
V minisérii 5 veganských receptů na oblíbená jídla bez živočišných produktů jsme dali dohromady recepty, jež našly způsob, jak zachovat charakter populárních pokrmů, když vynecháš živočišnou složku. Dokážeme ti, že nejen pho, ale i cheesecake nebo rybí omáčka, jejichž chuť se obvykle váže k masu, vejci či dalším živočišným produktům, se dají chutně a zdravě vytvořit i bez nich.

My jsme si totiž uvařili vynikající pho bez živočišného produktu. Využili jsme k tomu rad Barbory Fait, která si píše blog Vegan Food Porn, jelikož na nás jednak působil uvěřitelně a jednak jsme na něj dostali tip. Pokud jsi však kuchař začátečník, hned na začátku ti doporučíme, aby sis při vaření k sobě sehnal posilu, jelikož tě recept prověří po všech stránkách

Ingredience (zhruba 7 klasických porcí):

Vývar:
♦ 700 g cibule (směs bílé, červené a žluté)
♦ 150 g petržele
♦ 300 g celeru
♦ 400 g mrkve
♦ 500 g řapíkatého celeru
♦ 650 g rajčat
♦ 300 g pórku
♦ 375 g růžičkové kapusty
♦ 25 g česneku
♦ 4 hřebíčky
♦ 4 badyány
♦ 8 kardamomů (použili jsme mletý)
♦ 1 větší kousek skořice
♦ zázvor o velikosti palce
♦ 30 ml oleje
♦ 15 g soli
♦ 5 plátků nori řasy
♦ 50 g dýňových semínek
♦ 50 g sušených shiitake
♦ 1 lžíce libečku (pesta z něj nebo nasekaného čerstvého)
♦ 4 l vody
♦ 50 ml sójové omáčky

Sójové nudličky:
♦ 150 g sójových nudliček
♦ 50 ml sójové omáčky
♦ 50 ml limetkové šťávy (zhruba šťáva z jedné limetky)
♦ 50 ml veganské rybí omáčky (recept najdeš níže)
♦ 20 g lahůdkového droždí
♦ 10 g cukru
♦ 2 lžičky sušeného česneku

Ostatní (na 1 porci):
♦ 75 g plochých rýžových nudlí pho
♦ 50 g silken tofu nebo tofu natural
♦ máta
♦ koriandr
♦ mungo klíčky
♦ chilli papričky
♦ limetková šťáva
♦ jarní cibulka

TIP: Parťák se hodí na vícero věcí než na pouhou pomoc s vařením. Zjistili jsme, že i když uvaříme polévku z poloviční dávky, jídla bude pořád dost, takže ti pomůže výsledek i sníst. Současně, jak nejspíš tušíš ze seznamu, se nejedná zrovna o nejlevnější jídlo. Tudíž pokud máš hlouběji do kapsy, zkus některý z našich dalších receptů.

Postup:

1) Začneš vývarem. Nejprve si předehřeješ troubu na 220 °C, kam následně vložíš na menší kusy (1–2 cm) nakrájenou mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, pórek a růžičkovou kapustu. Zeleninu necháš péct 30 minut.

vegan pho
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

2) Oloupeš cibuli a rozkrojíš ji na půl. Asi pět minut předtím, než vytáhneš zeleninu z trouby, dáš do hrnce olej, cibuli řezem dolů, k tomu hřebíček, kardamom (my jsme použili mletý), badyán, zázvor a skořici. Všechno zprudka restuješ do doby, než cibule začne černat. V ten moment přidáš zeleninu z trouby, vodu, rajčata a ostatní suroviny na vývar kromě sójové omáčky.

TIP: Jestli nechceš zůstat celý den u plotny, doporučujeme ti, abys postup přizpůsobil svým možnostem. Pokud je možné pracovat na vícero věcech zároveň, tak to udělej. Ušetříš si tím minimálně půl dne a stres s tím, že některé součásti receptu se musí dlouho vařit nebo odpočívat.

3) Když voda začne vřít, teplotu stáhneš a necháš vývar táhnout pod bodem varu (Fait doporučovala teplotu kolem 80–90 °C). Po 30 minutách vývar scedíš a zeleninu, která veškerou chuť i živiny předala vývaru, vyhodíš či využiješ k něčemu jinému, pokud pro ni najdeš účel. Vývar, který se táhne jen půl hodiny, se může zdát na papíře slabý, ale doporučujeme jej před odsouzením vyzkoušet. Nakonec do vývaru přidáš sójovku a vývar dle chuti dosolíš.

vegan pho
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

4) Mezitím si už ale připravuj sójové nudličky, které nám chutnaly asi ze všeho nejvíc. Stačí si koupit klasické balení, které uvaříš ve vodě podle návodu. Po jejich změknutí je scedíš a vyždímáš. Čím důkladněji je zbavíš vody, tím lépe pak nasají chuť marinády.

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

5) Marinádu vytvoříš tak, že smícháš všechny suroviny včetně veganské rybí omáčky, jejíž recept najdeš níže. Poté s ní zaliješ nudličky a necháš je alespoň hodinu odpočívat. Po hodině nudličky osmažíš na trošce oleje. Na závěr je vložíš do připravené polévky.

vegan pho
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

6) K tomu si také připravíš rýžové nudle na pho, které také seženeš ve většině supermarketů. Nejprve je na 30 minut ponoř do vlažné vody. Až doba uplyne, vodu slij, nudle přidej do osolené vroucí vody a nech 3 minuty vařit. Závěrem je sceď a propláchni studenou vodou. Až to budeš mít, vlož je do misky a zalij vývarem.

7) V posledním kroku nakrájej tofu na plátky a osmaž jej na trošce oleje. Misku s nudlemi, vývarem a nudličkami doplň koriandrem, mátou, jarní cibulkou a chilli papričkami. Nakonec zakápni limetkovou šťávou.

vegan pho
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER

Výsledek byl opravdu chutný a oku lahodící. Zejména jsme si užili sójové nudličky s marinádou, jež chutnaly náramně. K vytvoření pho je ale potřeba obětovat hodně času, který věnuješ nejen vaření, ale i umývání nádobí. A pokud nemáš rád plýtvání jídlem, nebude se ti líbit, kolik zbytků budeš muset během vaření vyhodit.

TIP: Pokud se vývaru přejíš a zbudou ti suroviny, můžeš z nich vytvořit super veganské jarní závitky. Stačí jen koupit rýžový papír! Tato varianta je také schůdnější pro ty, kteří musí jíst dietně.
Domů
Sdílet
Diskuse