Maso a další živočišné produkty vynecháme. Zeleninový vývar, sója a tofu ti vytvoří opravdu skvělé pho i bez nich.
Asi neznáme lepší pocit, než když se stavíme odpoledne na oběd do vietnamské restaurace a objednáme si tu nejklasičtější polévku se silným vývarem, nudlemi, hovězím masem, cibulkou, bylinkami a mungo klíčky. Pho odolá, mimo těch, kterým nevoní koriandr, snad jen člověk, jenž nejí maso. Jenže to už, milý čtenáři, dnes změníme.
My jsme si totiž uvařili vynikající pho bez živočišného produktu. Využili jsme k tomu rad Barbory Fait, která si píše blog Vegan Food Porn, jelikož na nás jednak působil uvěřitelně a jednak jsme na něj dostali tip. Pokud jsi však kuchař začátečník, hned na začátku ti doporučíme, aby sis při vaření k sobě sehnal posilu, jelikož tě recept prověří po všech stránkách.
Vývar:
♦ 700 g cibule (směs bílé, červené a žluté)
♦ 150 g petržele
♦ 300 g celeru
♦ 400 g mrkve
♦ 500 g řapíkatého celeru
♦ 650 g rajčat
♦ 300 g pórku
♦ 375 g růžičkové kapusty
♦ 25 g česneku
♦ 4 hřebíčky
♦ 4 badyány
♦ 8 kardamomů (použili jsme mletý)
♦ 1 větší kousek skořice
♦ zázvor o velikosti palce
♦ 30 ml oleje
♦ 15 g soli
♦ 5 plátků nori řasy
♦ 50 g dýňových semínek
♦ 50 g sušených shiitake
♦ 1 lžíce libečku (pesta z něj nebo nasekaného čerstvého)
♦ 4 l vody
♦ 50 ml sójové omáčky
Sójové nudličky:
♦ 150 g sójových nudliček
♦ 50 ml sójové omáčky
♦ 50 ml limetkové šťávy (zhruba šťáva z jedné limetky)
♦ 50 ml veganské rybí omáčky (recept najdeš níže)
♦ 20 g lahůdkového droždí
♦ 10 g cukru
♦ 2 lžičky sušeného česneku
Ostatní (na 1 porci):
♦ 75 g plochých rýžových nudlí pho
♦ 50 g silken tofu nebo tofu natural
♦ máta
♦ koriandr
♦ mungo klíčky
♦ chilli papričky
♦ limetková šťáva
♦ jarní cibulka
Postup:
1) Začneš vývarem. Nejprve si předehřeješ troubu na 220 °C, kam následně vložíš na menší kusy (1–2 cm) nakrájenou mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, pórek a růžičkovou kapustu. Zeleninu necháš péct 30 minut.
2) Oloupeš cibuli a rozkrojíš ji na půl. Asi pět minut předtím, než vytáhneš zeleninu z trouby, dáš do hrnce olej, cibuli řezem dolů, k tomu hřebíček, kardamom (my jsme použili mletý), badyán, zázvor a skořici. Všechno zprudka restuješ do doby, než cibule začne černat. V ten moment přidáš zeleninu z trouby, vodu, rajčata a ostatní suroviny na vývar kromě sójové omáčky.
3) Když voda začne vřít, teplotu stáhneš a necháš vývar táhnout pod bodem varu (Fait doporučovala teplotu kolem 80–90 °C). Po 30 minutách vývar scedíš a zeleninu, která veškerou chuť i živiny předala vývaru, vyhodíš či využiješ k něčemu jinému, pokud pro ni najdeš účel. Vývar, který se táhne jen půl hodiny, se může zdát na papíře slabý, ale doporučujeme jej před odsouzením vyzkoušet. Nakonec do vývaru přidáš sójovku a vývar dle chuti dosolíš.
4) Mezitím si už ale připravuj sójové nudličky, které nám chutnaly asi ze všeho nejvíc. Stačí si koupit klasické balení, které uvaříš ve vodě podle návodu. Po jejich změknutí je scedíš a vyždímáš. Čím důkladněji je zbavíš vody, tím lépe pak nasají chuť marinády.
5) Marinádu vytvoříš tak, že smícháš všechny suroviny včetně veganské rybí omáčky, jejíž recept najdeš níže. Poté s ní zaliješ nudličky a necháš je alespoň hodinu odpočívat. Po hodině nudličky osmažíš na trošce oleje. Na závěr je vložíš do připravené polévky.
6) K tomu si také připravíš rýžové nudle na pho, které také seženeš ve většině supermarketů. Nejprve je na 30 minut ponoř do vlažné vody. Až doba uplyne, vodu slij, nudle přidej do osolené vroucí vody a nech 3 minuty vařit. Závěrem je sceď a propláchni studenou vodou. Až to budeš mít, vlož je do misky a zalij vývarem.
7) V posledním kroku nakrájej tofu na plátky a osmaž jej na trošce oleje. Misku s nudlemi, vývarem a nudličkami doplň koriandrem, mátou, jarní cibulkou a chilli papričkami. Nakonec zakápni limetkovou šťávou.
Výsledek byl opravdu chutný a oku lahodící. Zejména jsme si užili sójové nudličky s marinádou, jež chutnaly náramně. K vytvoření pho je ale potřeba obětovat hodně času, který věnuješ nejen vaření, ale i umývání nádobí. A pokud nemáš rád plýtvání jídlem, nebude se ti líbit, kolik zbytků budeš muset během vaření vyhodit.