Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. března 2022 12:32
Čas čtení 0:53
Radim Šlechta

Změna času proběhne v noci na neděli. Ručičku posuneme o hodinu dopředu

Změna času proběhne v noci na neděli. Ručičku posuneme o hodinu dopředu
Zdroj: Unsplash/bruce mars/volně k užití
NEWS ZMĚNA ČASU
Uložit Uložené

V noci na neděli se ručičky hodinek posunou o hodinu dopředu.

V neděli se čas změní na letní. V noci se ve 2:00 posunou ručičky hodin na 3:00, noc se zkrátí a prodlouží den. Takto nastavený čas potrvá dalších sedm měsíců až do poslední říjnové neděle. Tehdy se vrátí středoevropský – zimní – čas. Čas se bude stejným způsobem střídat ještě minimálně do roku 2026. 

Doporučeno
Jak vyplnit daňové přiznání? Jednoduše jsme sepsali, jak na to Jak vyplnit daňové přiznání? Jednoduše jsme sepsali, jak na to 25. března 2022 11:30

Letní čas, na který se hodiny řídí tradičně poslední březnovou neděli, původně vzešel v platnost kvůli úspoře energií. Ta podle některých energetiků ale není zásadní, a tento krok byl tedy zbytečný. Vedle toho, že neslouží svému původnímu účelu, může mít podle některých lidí střídání času negativní dopady na lidskou psychiku a zdraví. Přeřízení vnitřních hodin totiž trvá déle než hodin na stěně. Podle výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2018 je za zrušení střídání času 7/10 Čechů.

Střídání času mělo minulý rok ve státech Evropské unie proběhnout naposledy. Rozhodování ale zbrzdila pandemie koronaviru a zastupitelům se nepodařilo dohodnout, který čas bude platit za ten jediný používaný. Otázka zrušení střídání se tedy odložila a pravděpodobně se ještě následujících několik let nevyřeší.

V České republice se letní čas poprvé použil v roce 1915. Znovu se zavedl na počátku 40. let a trvale na něj Česko přešlo v roce 1979. Až do poloviny let 90. trval letní čas pouze půl roku. Jeho trvání se ale následně upravilo, aby se sjednotilo s většinovým sedmiměsíčním obdobím ostatních států EU.

Domů
Sdílet
Diskuse