Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2022 14:30
Čas čtení 5:13
Tereza Patočková

Hnutí pro život odsoudilo české dodávky antikoncepce znásilněným Ukrajinkám. Chcete, aby odnosily děti okupantů, zní od Pirátů

Hnutí pro život odsoudilo české dodávky antikoncepce znásilněným Ukrajinkám. Chcete, aby odnosily děti okupantů, zní od Pirátů
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Organizace hnutí pro život, jež má dlouhodobě odmítavý postoj k umělým interrupcím sdílela na svém Facebooku příspěvek, který kritizoval českou pomoc znásilněným Ukrajinkám. Nouzová antikoncepce jim dle organizace s traumatem ze znásilnění nepomůže.

Bývalý pražský záchranář Vít Samek na sociálních sítích ve čtvrtek poprosil o pomoc. Na Ukrajinu se snaží dostat „pilulky po”, které fungují jako nouzová antikoncepce až pět dní po nechráněném styku. Léky se do země snaží dostat po tom, co se od Čecha bojujícího v ukrajinské armádě dozvěděl o masivních znásilněních, která po osvobezení měst od ruských vojsk vyplouvají na povrch. 

Spolek Hnutí pro život, který se snaží měnit společenský přístup k umělým potratům, na svém Facebooku sdílel článek, který o této pomoci Víta Samka znásilněným Ukrajinkám pojednává, ve svém vyjádření k němu však pomoc znásilněným ženám zpochybňuje. 


Takhle vypadá funkční pomoc? ‚Pilulky po‘ pro znásilněné Ukrajinky? Opravdu by nás zajímalo, jak zabrání dalším znásilněním. Skutečným lékem pro kteroukoliv ženu, která zažila znásilnění, není nějaká tableta, ale kvalitní psychologická pomoc. A především prevence, aby ke znásilnění vůbec nedocházelo,” začalo hnutí své vyjádření. 

příspěvek Hnutí pro život
příspěvek Hnutí pro život Zdroj: Facebook


Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebpo elektrických paralyzérů? Postinor apod. žádnou ženu před znásilněním a zejména pak souvisejícími traumaty neochrání,” dodalo. Po několika hodinách svůj příspěvek však smazalo.

Proti příspěvku hnutí se kromě veřejnosti vymezila také pobočka České pirátské strany z Frýdku-Místku. 

„Hnutí pro život chce, aby Ukrajinky odnosily děti ruských okupantů, kteří je znásilnili,“ napsala strana na svém facebookovém profilu. „Za nás naprosto nepřijatelné. Tohle „hnutí“ ať se neodváží přes práh magistrátu,“ dodala strana. 

Organizace Hnutí Pro život, usiluje o změnu společenského přístupu k umělému přerušení těhotenství. Ke svému cíli využívá happeningů a osvětových kampaní. Provozuje také projekt Nesoudíme. Pomáháme, kde neplánovaně těhotným ženám nabízí konzultace a psychologickou pomoc, aby na rozhodnutí těhotenství uměle přerušit, nemusely přistupovat pod jakýmkoliv tlakem.

Na organizaci, která se tváří jako seriózní poradna, jsou však například napojeny otevřeně homofobní osobnosti. „Homosexuální ideologie je dnes využívána jako beranidlo k ničení instituce rodiny, svobody a národa. Občanům je už od dětství stále bezohledněji vnucována rovnocennost homosexuálního životního stylu zaměřeného na popření rolí otce a matky a sobecky svádějícího ke sterilní rozkoši,” uvedl například předseda Radim Ucháč k festivalu Prague Pride.

Nejedlová: donosit dítě ze znásilnění může trauma naopak znásobit

Je jasné, že ve chvíli, kdy člověk musí po znásilnění dítě donosit, může být traumatizován ještě mnohem více. Jsou samozřejmě případy, kdy se lidé rozhodli dítě donosit a nelitují toho, ale jsou to výjimky,” uvádí Johanna Nejedlová z organizace Konsent, zaměřující se na osvětu ohledně sexuálního násilí.  

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113160 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse