Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2022 10:18
Čas čtení 1:30
Ilona Hobzová

Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 18 let, letos předsedá Radě EU. Na co se podle Petra Fialy musíme zaměřit?

Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 18 let, letos předsedá Radě EU. Na co se podle Petra Fialy musíme zaměřit?
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS EVROPSKÁ UNIE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Česko bude letos předsedat Radě EU po třinácti letech.

1. května 2022 uplynulo přesně osmnáct let ode dne, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. Významný okamžik připomněl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Dodal, že Česko čeká letos druhé předsednictví v Radě EU. Prioritou pro nás podle jeho slov bude zvládnutí dopadu ruské agrese a energetická krize.

Doporučeno
Česko slaví 1. máj. Koná se studentský Majáles, politické akce i demonstrace na podporu Ukrajiny Česko slaví 1. máj. Koná se studentský Majáles, politické akce i demonstrace na podporu Ukrajiny 1. května 2022 9:15

Jednání o vstupu od 90. let

Česko vstoupilo do Evropské unie 1. května 2004. „Stali jsme se tak součástí společného prostoru, který zajišťuje volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. A schengenský prostor znamená také pro nás konec kontrol na státních hranicích,“ uvedl k výročí premiér Petr Fiala (ODS).

Česká republika požádala o členství už v roce 1996. Tehdejší premiér Václav Klaus  předal žádost ČR o vstup do Evropské unie 23. ledna v Římě. Jednání začala v březnu 1998. V roce 2004 let v Aténách podepsal už prezident Klaus a premiér Vladimír Špidla Smlouvu o přistoupení, která začala splatit 1. května 2004. Do Schengenského prostoru patří Česká republika od 21. prosince 2007.

Fiala: Náš hlas bude slyšet

Česko letos čeká druhé předsednictví v Radě Evropské unie. Poprvé tomu bylo v roce 2009, kdy se předsedou Rady Evropské unie a potažmo i předsedou Evropské rady stal tehdejší premiér Mirek Topolánek. Šestiměsíční české předsednictví tvořilo součást osmnáctiměsíčního předsednického tria Francie, České republiky a Švédska.

Rada Evropské unie

Rada EU je hlavní rozhodovací orgán Evropské unie. Reprezentuje členské státy a má rozsáhlé zákonodárné a výkonné pravomoci. Každá členská země je v ní zastoupena na ministerské úrovni, jednání Rady EU se vždy účastní jeden ministr z každé vnitrostátní vlády všech členských zemí. Každý ministr v Radě je zplnomocněn k závaznému jednání jménem své vlády, nese odpovědnost vůči svému vnitrostátnímu parlamentu a občanům.

Druhého předsednictví se Česko ujme přesně za dva měsíce. Jako prioritu označil Fiala zvládnutí dopadu ruské agrese na Ukrajině a také vypořádání se s energetickou krizí tak, aby Evropa mohla být co nejdříve nezávislá na ruských fosilních zdrojích. „Jsem hrdý na to, že hlas České republiky hájící principy svobody, demokracie a důstojného života bude v Evropě slyšet, a že prosadíme spoustu důležitých věcí pro nás, ale i pro naše evropské sousedy,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse