Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 16:30
Čas čtení 6:19
Dominik Vetrák

Film Spider-Man slaví 20 let od premiéry. Tyto zajímavosti o něm (pravděpodobně) nevíš

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co všechno jsi nevěděl o vzniku legendárního filmu Spider-Man?

Hollywoodské studio Sony Pictures uvedlo film Spider-Man v kinech 3. května 2002. Legendární komiksovka slaví 20. výročí a při této příležitosti jsme se rozhodli podívat na období před natáčením a během něj, které navždy změnilo přístup Hollywoodu k filmům.

Pokud se ti naše články o vzniku slavných filmů líbí a rád by sis jich přečetl víc, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

Doporučeno
RECENZE: 4. série Ozarku RECENZE: 4. série Ozarku 2. května 2022 13:30

Obrovské tržby hned po premiéře

Spidey se po premiéře stal velkým hitem. Jeho tvůrci se mohli těšit z pozitivních recenzí a nadšených diváků po celém světě. Snímek jen v kinech tehdy vydělal neuvěřitelných 825 milionů dolarů. Spider-Man se stal 9. nejvýdělečnějším filmem historie (bez započtení inflace). Více vydělaly jen filmy jako Jurský park, Star Wars, Titanic, Harry Potter, Pán prstenů, Shrek, Hledá se Nemo či Lví král.

Hranici výdělku 100 milionů dolarů se Spider-Manovi v USA a Kanadě podařilo překročit nejrychleji v historii. Už po třech dnech promítání měl na kontě 114,8 milionu dolarů.

Z milovaného hrdiny, kterého vytvořili Steve Ditko a Stan Lee, se stal obrovský hollywoodský úspěch, a to přesně čtyřicet let po jeho komiksovém debutu.

Spider-Man změnil způsob, jakým hollywoodští producenti vnímali komiksové filmy, a postaral se o blockbusterovou revoluci. Společně s úspěchem filmů X-Men od hollywoodského studia 20th Century Fox začala ostatní studia vnímat, že tyto filmy mají velký potenciál.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures

Spider-Man a X-Men stáli za zrodem současné nadvlády komiksových filmů v kinech. Spider-Man byl nesmírně důležitý pro vznik světa Marvel Cinematic Universe. 

Vytvořil ho šéf Marvelu Kevin Feige snímkem Iron Man s hercem Robertem Downeym jr. Feige stojí za úspěchem provázanosti příběhů současných filmů Avengers. Pracoval na původních Spider-Many i na X-Menech, kde nabíral potřebné zkušenosti.

Režisér Sam Raimi byl až 19. volbou studia na tuto pozici

Hollywoodský magazín Variety učinil přehledný článek slavící 20. výročí filmu. V článku se dozvíš několik zajímavých informací, mezi které patří i to, že Sam Raimi byl až 19. volbou producentů na pozici režiséra. Raimimu to nevadilo. Přišel do studia Sony Pictures a doufal, že jeho vize nakonec producenty přesvědčí, aby mu nabídli režisérské křeslo.

To se mu také podařilo zejména proto, že chtěl natočit osobní příběh o chlapci, který celý život miluje dívku, přestože ona o něm vůbec neví. Měl to být i příběh o chlapci, kterému nově nabyté superhrdinské schopnosti zcela změní život. Režisér Sam Raimi chtěl zobrazit, jak ho to změní jako člověka.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures

Celá trilogie Spider-Man se z velké části věnuje rozvíjení charakterů postav. Není to tradiční blockbuster s výhradním zaměřením na akci a výbuchy. Postavy a jejich osobnosti mají ve filmech velmi důležité místo.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114398 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč si producenti vybrali Sama Raimiho jako režiséra, i když byl až jejich 19. volbou na pozici.
  • Proč nakonec Spider-Mana nehráli Leonardo DiCaprio či Heath Ledger.
  • Který herec obdržel nabídku 100 dolarů, aby vrazil pěstí Tobeymu Maguierovi.
  • Jak vypadal původní kostým Green Goblina inspirovaný komiksy.
  • Jak dlouho trvalo, než si Tobey Maguire sundal kostým, aby mohl jít na WC.
  • Spider-Mana měl původně natočit režisér James Cameron. Co z jeho verze se dostalo do filmu?
  • Kterou scénu musel Tobey Maguire natáčet 156krát.
  • Který z X-Menů se měl objevit v krátké scéně a proč se to nakonec nestalo.
Zpět
Sdílet
Diskuse