Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 7:00
Čas čtení 5:35
Adéla Ježková

Nejlepší antikvariáty v Praze nabízí knihy za 10 Kč, ale i obrazy za statisíce

Nejlepší antikvariáty v Praze nabízí knihy za 10 Kč, ale i obrazy za statisíce
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová
REFRESHER KNIHY PRAHA
Uložit Uložené

Navštiv s námi ztracený svět antikvariátů pražských, kde kromě knih najdeš i obrazy či gramofonové desky.

Přestože se o mladých lidech neochvějně tvrdí, že nečtou knihy, a že literaturou div neopovrhují, my v Refresheru věříme v opak. Navštívili jsme čtyři nejlepší (a mnohdy zároveň nejstarší) antikvariáty v Praze, mluvili s antikvariátníky a antikvariátnicemi, prohrabali se v knihách i gramofonových deskách a nasáli vůni kulturního dědictví. Nyní můžeš i ty!

1. První podzemní antikvariát (Hybernská 1008)

podzemni antikvariat
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

První podzemní antikvariát sídlí již patnáct let přímo naproti Masarykovu nádraží. Otevřeno má každý všední den od 9 do 19 hodin. Místo stojí za návštěvu i v případě, že žádnou knihu nesháníš. Otevřeš velké dveře, sestoupíš po starých vrzajících schodech a okamžitě na tebe dýchne úchvatné genius loci. Kamenná podlaha, klenuté stropy, obouchané zdi a na nich pověšené obrazy od jmen jako Švabinský, Kars, Lhoták či Váchal. A nechybí – samozřejmě, ani knihy. Těch tu mají 20 až 25 tisíc.

„Před 15 lety tu nebylo nic jiného než klasické dřevěné kóje. Museli jsme předělat podlahu, udělat police, vynosit obrovské množství suti a haraburdí. Vznikl z toho unikátní prostor, který ale má své nevýhody, například vlhkost, kterou se snažíme srážet. Je tu i vyšší prašnost, to ale k antikvariátu patří, není to porcelánka. Máme to tu rádi,“ řekl Martin Truhlář, který v Prvním podzemním antikvariátu pracuje od samého počátku.

podzemni antikvariat
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Přestože tu seženeš i beletrii, specializují se tu spíše na umění – výtvarné umění, fotografii, historii, filozofii. „Naši klienti sem chodí pro grafiky především z období 19. a 20. století, ke kterým si následně dokoupí třeba monografii autora, umělce. Je ale málo mladých sběratelů – a když, tak hlavně chtějí, aby z toho měli nějaký profit, kupují tudíž například autory jako jsou Kodet, Zoubek, Kulhánek, Lhoták,“ uvedl Truhlář s tím, že většina sběratelů je ve věku nad 50 let. Část návštěvníků ale tvoří také studenti uměleckých škol.

Na práci v antikvariátu mě nejvíce naplňuje láska ke knihám, grafikám, obrazům, zkrátka umění jako takovému. 

Za nejvzácnější exempláře, které antikvariát nabízí, označil Truhlář z grafik Poslední lístek od Vojtěcha Preissiga, což je jedna z jeho posledních a asi i největších grafik a prodává se za 125 tisíc Kč. Z knih je to například Ezop s ilustracemi od Václava Hollara asi za 150 tisíc. „V minulosti jsme měli také třeba Josefa Váchala za čtvrt milionu. Zrovna Váchal je teď „v kurzu“, což není úplně fér, většina umělců za svůj život neměla co do pusy a teď se prodávají velmi dobře,“ dodal antikvariátník. 

podzemni antikvariat
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

„Vkus jde níž a níž,“ zmínil Truhlář se smíchem. „Máme radost, že stále chodí lidé, kteří mají rádi krásné věci, ale valná většina se ptá pořád po tom samém. To znamená, že nejdou do hloubky, nemají k umění vztah,“ dodal.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

Knihy tu od tebe každý den během otevírací doby i vykoupí. Domluvit se můžete po e-mailu či telefonu, lze ale například i přinést papírový seznam. Někteří klienti pak přichází rovnou s taškou. Antikvariátníci také vyjíždí na celé knihovny, kdy tituly nacení a sdělí výslednou sumu.

podzemni antikvariat
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

„Je to ale náročné, protože lidé nemají představu o skutečné ceně a následně si mohou myslet, že se je snažíme okrást. Kdysi bylo běžné, že se dávala třetina ceny, nyní žádají lidé spíše polovinu a mnohdy ještě více. Antikvariáty pak z toho po všech odvodech státu nic moc nemají. Rychle klesá i beletrie, člověk si u nás koupí knihu za 300 Kč, přečte jí, nelíbí se mu a chce nám ji prodat zpět. Její hodnota ale za týden klesne a my můžeme nabídnout jen 50 Kč, což chápu, že je k naštvání,“ vysvětlil Truhlář s tím, že třetina až polovina výdělku 1. podzemního antikvariátu nyní jde z internetových objednávek.

2. Antikvariát Dlážděná (Dlážděná 1003/7)

antikvariat dlazdena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Antikvariát Dlážděná ADplus je jedním z nejstarších pražských antikvariátů. Na Novém Městě jej údajně čtenáři navštěvují již od 50. let minulého století. Prodejna s knihami ale měla fungovat již v letech 40. Nyní jej můžeš navštívit vždy od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Najdeš zde knihy všech žánrů i zaměření, od poezie po válečnou literaturu. Pohrabat se můžeš i v komiksech, detektivkách, audio knihách a třeba i starých vydáních rozličných časopisů. 

antikvariat dlazdena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

„V nabídce máme přes 24 tisíc knih, přímo na krámě jich je ale méně, část je ve skladu, všechno by se sem nevešlo. Nejsme vyhraněný antikvariát, ale máme poměrně mnoho knih o výtvarném umění,“ uvedl místní antikvariátník Peter.

Nevnímá, že by se vkus čtenářů po čase nějak výrazně proměňoval. „Ten, kdo má rád military, tak si tento žánr kupuje ve dvaceti, čtyřicet, i šedesáti letech,“ dodal.

antikvariat dlazdena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

I v antikvariátu v Dlážděné ulici přečtené knihy vykupují, ale vybírají si. „Klient sem může přijít s krabicí knih, ale probereme ji. Kolega výkupčí už má v hlavě, jaké knihy máme, jaké ne, jaká je jejich hodnota. Málokdy bereme kompletní knihovny,“ dodal Peter s tím, že ideální je se domluvit po e-mailu a přiložit několik fotek, ze kterých lze poznat, v jakém jsou knihy stavu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114516 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse