Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. května 2022 19:30
Čas čtení 0:39
Radim Šlechta

FOTO: Takto vypadal život v Rusku na začátku minulého století

NEWS FOTOGRAFIE Z HISTORIE RUSKO
Uložit Uložené

Barevné fotografie zachycené unikátní technologií přes tři filtry detailně přibližují život v carském Rusku, které si prošlo dvěma válkami než dospělo k revoluci.

Rusko na začátku minulého století procházelo důležitými historickými milníky. Tehdejší carství čekaly říjnová revoluce, rusko-japonská válka a první světová válka. Fotograf Prokudin-Gorskij zachytil atmosféru v Rusku mezi lety 1905 a 1915.

Svůj projekt naplánoval Prokudin-Gorskij právě v roce 1905, kdy si dal za úkol zdokumentovat Ruskou říši. Známým se tento fotograf stal především pro pořízení fotografie slavného spisovatele Tolstého. Na svých snímcích zachycuje rozličnou ruskou architekturu i běžné obyvatele různých společenských vrstev.

Fotografie, které inovativním způsobem zachytil, vyvolával v temné komoře speciálně upraveného železničního vagónu. Na mnoho běžným lidem nedostupných míst se Prokudin-Gorskij dostal na propustky cara Mikuláše II., díky kterým se mu také dostávalo podpory úřadů.

Specifickou dobu zachytil fotograf Prokudin-Gorskij pomocí speciální technologie trojbarevné fotografie. Jeho snímky vznikaly tak, že vyfotil stejnou scenérii černobíle přes různé barevné filtry – červený, zelený a modrý.

Doporučeno
Příběh mysteriózní chůvy. Až po její smrti se zjistilo, že byla jednou z nejlepších street fotografek minulého století Příběh mysteriózní chůvy. Až po její smrti se zjistilo, že byla jednou z nejlepších street fotografek minulého století 15. října 2023 11:00

Díky jejich následnému spojení dokázal již tehdy vykreslit okamžiky ve skutečných barvách, a přiblížit tak studentům Ruskou říši s tamní kulturou nebo modernizací. Nutno dodat, že jeho postup byl velmi zdlouhavý a pracný.

Prokudin-Gorskij, ruskoProkudin-Gorskij, ruskoProkudin-Gorskij, ruskoProkudin-Gorskij, rusko
Zobrazit galerii
(13)
Domů
Sdílet
Diskuse