Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 v 14:42
Čas čtení 1:01
Eduard Starkbauer

Matka zesnulé 10leté dcery žaluje TikTok. Dívka se zadusila v rámci „Blackout challenge“

NEWS TIKTOK
Uložit Uložené

Výzva, po které zemřelo minimálně pět uživatelů TikToku, se údajně objevovala na jejich stránce doporučení.

Matka desetileté dívky, která zemřela udušením v důsledku „Blackout challenge“, žaluje sociální síť TikTok. Tvrdí, že její dcera se zadusila poté, co jí výzvu doporučil algoritmus. Žalobě čelí podle Business Insider společnost Bytedance, která TikTok provozuje. Výzva, při které se účastníci dusili až k omdlení, si vyžádala nejméně čtyři další oběti.

Tawainna Anderson z Pensylvánie v obžalobě tvrdí, že doporučení na nebezpečnou výzvu se na domovské stránce dcery objevilo minulý prosinec, jen několik dní před její smrtí. Desetiletá Nylah, kterou její matka našla 7. prosince v bezvědomí v dětském pokoji, zemřela po pěti dnech strávených v nemocnici.

V obžalobě se píše, že algoritmus TikToku vyhodnotil, že výzva může dívku oslovit, protože koresponduje s jejími zájmy. TikTok podle žalobců svůj algoritmus nezměnil ani po několika úmrtích uživatelů. „Záměrně nezasáhl, protože by tím riskoval snížení dosahu aplikace i svého finančního zisku.“

Soudní znalec po analýze obsahu telefonu dívky potvrdil, že se o výzvě dozvěděla právě na TikToku. V reakci na úmrtí Nylah v důsledku „Blackout challenge“ se mluvčí platformy pro New York Post vyjádřil, že znepokojující výzva předcházela působení platformy, a proto ji s ní nelze spojovat.

Nebezpečné výzvy se na TikToku i jiných sociálních sítích objevují pravidelně. V roce 2017 byla v USA zaznamenána série otrav poté, co mladí lidé jedli prací tablety v rámci výzvy „Tide Pod challenge“. V roce 2019 se na YouTube objevovala videa z výzvy „Blindfold challenge“, jejíž účastníci vykonávali běžné aktivity jako řízení vozidla se zavázanýma očima.

TikTok
Zdroj: TikTok
Anketa:
Jaký je tvůj vztah k výzvám na sociálních sítích?
Jen je sleduji.
Rád/a se do nich zapojuji.
Jde to úplně mimo mě.
Jen je sleduji.
26 %
Rád/a se do nich zapojuji.
7 %
Jde to úplně mimo mě.
67 %
Domů
Sdílet
Diskuse