Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2022 13:46
Čas čtení 0:55
Tereza Šnajdrová

WHO varuje před šířením opičích neštovic na letních festivalech a akcích

WHO varuje před šířením opičích neštovic na letních festivalech a akcích
Zdroj: TASR/AP
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE
Uložit Uložené

Opičí neštovice se objevily v mnoha evropských státech, a ačkoli není důvod k panice, WHO očekává, že by se vzácná nemoc mohla šířit i na letních festivalech a dalších velkých akcích.

Česká republika má podle Státního zdravotního ústavu pět potvrzených případů opičích neštovic. O tom, odkud k nám vlastně opičí neštovice přišly, jaké mají příznaky, jak se léčí a pro koho jsou nebezpečné, jsme psali v samostatném článku. Ač se vzácná nemoc šíří Evropou, podle WHO není důvod panikařit. Problémem by však mohly být letní festivaly a jiné velké akce, na nichž se potkává mnoho lidí z různých koutů světa. „Možnost dalšího šíření v Evropě a jinde ve světě během léta je vysoká,“ zní z WHO.

Doporučeno
Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba 24. května 2022 17:00

Odborníci z WHO se shodují na tom, že opičí neštovice se Evropou začaly šířit již v polovině dubna. Z doposud zkoumaných případů pak vyplývá, že se nemoc přenáší především během sexuálních aktivit nebo na velkých akcích či večírcích. Právě proto bychom se měli mít v létě na pozoru. 

„Možnost dalšího šíření v Evropě a jinde ve světě během léta je vysoká. Opičí neštovice jsou velmi nepříjemné a potenciálně bolestivé onemocnění, které může trvat i několik týdnů,“ zní z WHO.

Přesto organizace uvádí, že není potřeba zavádět podobná opatření jako během pandemie koronaviru. Virus opičích neštovic se prý nešíří stejným způsobem a striktní pravidla by mohla být zbytečná. 

„Musíme zvyšovat povědomí o riziku spojeném s opičími neštovicemi, poučovat o tom, co dělat, pokud se někdo nakazí, a také vzdělat pracovníky ve zdravotnictví, aby toho o nemoci věděli co možná nejvíce,“ dodal doktor Hans Henri P. Kluge z WHO. 

Domů
Sdílet
Diskuse