Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2022 8:42
Čas čtení 1:23
Adam Novosad TASR

Rusko dnes ráno zasáhlo Kyjiv raketovými útoky. Silné exploze otřásly ukrajinským hlavním městem po týdnech klidu

Rusko dnes ráno zasáhlo Kyjiv raketovými útoky. Silné exploze otřásly ukrajinským hlavním městem po týdnech klidu
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kyjiv po týdnech pomalého návratu k normálu opět čelil raketovým útokům.

Ruská armáda po dlouhých týdnech znovu zaútočila raketami na Kyjiv. Od doby, kdy se Rusko na přelomu března a dubna stáhlo z pozic v okolí Kyjeva, se život v hlavním městě pomalu vracel do normálu, což přerušily silné exploze hlášené z tamních čtvrtí Darnyckyj a Dniprovskij.

„Agresor nadále provádí raketové a letecké útoky na civilní a vojenskou infrastrukturu v naší zemi, zejména v Kyjevě,“ informoval generální štáb ukrajinské armády. Reportér CNN, který byl svědkem výbuchů, řekl, že po jednom z nich byl na severovýchodě Kyjeva vidět k obloze stoupající sloup kouře. Na město údajně dopadlo více než 5 raket.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval o výbuších prostřednictvím svého Telegramu, kde napsal, že ve zmíněných čtvrtích bylo v neděli nad ránem po raketových útocích slyšet „několik výbuchů“, přičemž na místo útoků okamžitě vyrazili záchranáři.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle dosavadních informací si raketové útoky nevyžádaly oběti na životech, protože se ruský útok zaměřil na infrastrukturu. Rakety dopadly i u jedné z vlakových stanic v okrajové části Kyjeva. Jednoho zraněného člověka hospitalizovali. Kličko však nenapsal žádné bližší informace, detaily přislíbil později.

Reportér Christopher Miller ve svém tweetu varoval, že šlo o první ruské útoky na Kyjev po týdnech klidu. „Dnešní ráno bylo strašidelně tiché až na ptáky. A pak přišly výbuchy v dálce,“ popsal, co se dělo v ukrajinském hlavním městě.

Útoky se odehrály krátce poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron upozornil, aby se svět nepokoušel „ponížit" Rusko navzdory „historické chybě", které se podle něj Vladimir Putin dopustil. Macron prý doufá, že pokud Rusko nebude na mezinárodní scéně poníženo, bude možné konflikt vyřešit diplomatickou cestou po uzavření příměří.

Domů
Sdílet
Diskuse