Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 14:10
Čas čtení 1:10
Radim Šlechta

Minimální mzda v EU bude mít jasná pravidla. U nás by mělo být rozhodnuto do tří týdnů

Minimální mzda v EU bude mít jasná pravidla. U nás by mělo být rozhodnuto do tří týdnů
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití
NEWS EVROPSKÁ UNIE
Uložit Uložené

EU se shodla na nových pravidlech pro minimální mzdu. Odbory o ní budou jednat během středy, Jurečka sdělí víc do tří týdnů.

Minimální mzdu je potřeba navýšit, shodují se představitelé Evropské unie. Pravidla, která po úterním jednání vejdou v platnost, ale nebudou platit pro všechny země. Česká republika by podle Mariana Jurečky měla o změnách týkajících se minimální mzdy vědět do tří týdnů. Řekl to na tiskové konferenci, kterou odvysílala ČT24.

Země Evropské unie nyní budou muset stanovit jasná kritéria pro výpočet minimální mzdy. Výši nejnižší hladiny výdělků budou muset státy upravovat podle stoupajících životních nákladů. V úterý se na tom shodly členské státy společně s europoslanci. Minimální mzda by podle nich měla zajistit slušný životní standard.

Pravidla teď bude muset formálně schválit plénum Evropského parlamentu a ministři jednotlivých členských států. Ti budou mít od schválení dva roky na to, aby dohodnutá pravidla implementovali. Vlastní pravidla pro minimální mzdu má v současnosti 21 členských zemí EU včetně České republiky. Platit nebudou například pro skandinávské země, které nemají minimální mzdu zavedenou.

Doporučeno
Kamkoliv po Evropě za pětikilo na den? Vybrali jsme nejlepší low-cost cestování vlakem Kamkoliv po Evropě za pětikilo na den? Vybrali jsme nejlepší low-cost cestování vlakem 9. srpna 2023 6:00

Během dneška budou odbory jednat také o dalším postupu v oblasti zvýšení platů ve veřejné sféře. Marian Jurečka po včerejším jednání s odbory slíbil, že se o změnách minimální mzdy veřejnost dozví do třech týdnů. Podle něj je důležité udržet nízkou nezaměstnanost, protože pro některé firmy může být zaručená minimální mzda limitující. Vedle samotné mzdy je podle něj potřeba posoudit také zaručené mzdy, které upravují minimální výdělek speciálních profesí, jako jsou kameramani nebo režiséři.

U nás je minimální mzda od 1. ledna letošního roku nastavena na 16 200 Kč. Její navýšení o tisíc korun schválila vláda Andreje Babiše v listopadu minulého roku.

Domů
Sdílet
Diskuse