Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 11:59
Čas čtení 1:05
Radim Šlechta

Úřednické odbory vyhlásily od čtvrtka stávkovou pohotovost. Trvat bude do setkání odborů s vládou

Úřednické odbory vyhlásily od čtvrtka stávkovou pohotovost. Trvat bude do setkání odborů s vládou
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS MARIAN JUREČKA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Odborové svazy usilují o zvedání platů úředníků. Ministerstvo prý návrhy řešení již podalo.

Úřednické odbory vyhlašují od čtvrtka stávkovou pohotovost. Trvat bude do chvíle, kdy vláda s předáky odborových svazů veřejného sektoru uzavře dohodu o úpravě platů, a to ještě pro letošek. Informuje o tom ČTK s odvoláním na šéfa Odborového svazu státních orgánů a organizací a mluvčího svazů pracovníků veřejné sféry Pavla Bednáře.

Odbory požadují navýšení výdělků ještě v tomto roce tak, aby neklesla jejich reálná hodnota. Se členy vlády se zatím nedohodly. Předsedové a předsedkyně svazů dnes projednají další postup.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky je stávková pohotovost formou nátlaku a nepovažuje ji za nutnou. „Požadavek na růst platů státních zaměstnanců samozřejmě vnímám –⁠ vždyť i o tom jsme včera jednali s odbory. Jednáme, diskutujeme, v řádů dvou týdnů chceme mít připravené řešení,“ napsal Jurečka na Twitter.

Ministerstvo práce a sociálních věcí na Twitteru uvádí, že Jurečka podal čtyři konkrétní návrhy na zvýšení platů ve veřejném sektoru. S odbory se ale nedohodl. O termínu dalšího jednání by mělo být jasno během následujících dvou týdnů.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával loni veřejný sektor 656 500 lidí. Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna zvedl základ výdělku neboli tarif o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Úředníkům, stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím, se pro letošek výdělek zmrazil. Inflace dosáhla v dubnu meziročně 14,2 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse