Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2022 20:30
Čas čtení 3:20
Eduard Starkbauer

Buzz Lightyear (Recenze)

Buzz Lightyear (Recenze)
Zdroj: Pixar
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Příběh, na jehož základě vznikla figurka ze série Toy Story, je po 27 letech v kinech. Nenaložili toho však tvůrci Buzzovi na skafandr příliš?

Když v roce 1995 představilo tehdy neznámé studio Pixar celovečerní animák Toy Story, mnozí z nás ještě ani nebyli na světě. Film zaznamenal obrovský úspěch a dnes jsme se po třech úspěšných pokračováních dočkali charakterového sci-fi spin-offu inspirovaného hračkářskou figurkou Buzze Lightyeara.

Pixar, který patří do portfolia studia Disney, diváky neustále zásobuje novými technicky vyšperkovanými filmy, jež se nevyhýbají „dospěláckým“ až filozofickým tématům, a „origin story“ ikonické postavičky napumpovaného kosmonauta s obrovskou bradou není výjimkou.

Charakter vesmírného strážce Buzze Lightyeara jsme dosud znali jen jako ctižádostivou oživenou akční figurku vystupující po boku kovboje Woodyho. O jeho původu jsme se v sérii Toy Story filmů moc nedozvěděli. Do paměti diváků se nesmazatelně zapsala zejména jeho hláška: „Do nekonečna a ještě dál!“

Pokud chceš vidět film v kině, nemusíš si pamatovat děj čtyř filmů ani je nově sledovat. Stačí vědět, že Buzzův majitel Andy jeho figurku dostal poté, co ho okouzlil sci-fi film z 90. či snad 80. let. Kreativci v Pixaru si však před pár lety položili otázku: „Jak by asi tento film vypadal?“ Odpověď nabízí režisér filmu Hledá se Dory Angus MacLane.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Vznik „rakeťáckého“ filmu kromě hloubení zlatého hračkářského dolu – kterým dětské animáky bezpochyby jsou – sleduje i cíl vyplnit prázdná místa v kultovní sérii. Tvůrci Buzze Lightyeara si ukousli značné vypravěčské sousto, když odvážně cílí na rodiče, jež si pamatují původní tetralogii, i jejich děti.

O co tady vlastně jde?

Tvůrci se nenamáhali s šílenou retro vizuální stránkou a animace je včetně mnoha akčních scén detailní a bezvadná. Film cíleně kontrastuje s pestrobarevnou linií filmů jako Coco, Turning Red či Hledá se Nemo a pokračuje spíše v temnějších tónech jiného sci-fi snímku Wall-E.

Buzz, Lightyear
Zdroj: Cinemart

Základní námět filmu by mohl uspět i při hrané adaptaci. Špičkový letec Buzz Lightyear (Chris Evans) se v blíže nespecifikovaném období snaží najít obyvatelnou planetu pro vzorek lidské populace, který s sebou nese zmražený v nákladním prostoru lodi. Po nehodě při riskantním Buzzově manévru však loď přijde o jedinečné palivo umožňující vesmírné cestování a posádka zůstává uvězněna na nevlídné planetě.

Buzz se jako neoblomný a hrdý pilot s latentní posttraumatickou poruchou snaží svou chybu napravit a opakovaně se vydává na přelety kolem Slunce, při kterých se pokouší o vyladění správného složení potentního paliva pomocí krystalické fúze. Od Tarzana či Lvího krále se nároky na dětské chápání očividně zvedly.

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Zejména dospělí diváci mohou nahlédnout i do praktických důsledků tzv. dilatačního paradoxu, kdy během každého čtyřminutového přeletu blížícího se „hyperrychlosti“ uběhnou na planetě čtyři roky, a Buzz se tak vyrovnává s relativně bleskovým stárnutím svých blízkých a jejich nezbytnou ztrátou.

Je film pro všechny nakonec pro nikoho?

Na hluboké otázky o smyslu života, vině, zodpovědnosti, přátelství, smutku i umírání jsme si už ve 21. století v disneyovkách zvykli. Buzz Lightyear v první třetině filmu mimořádně citlivě a stravitelně zpracovává zejména existenciální otázky o osudu a pomíjivosti. Vyzdvihujeme mistrovskou a nemanipulativní sekvenci flashbacků, po které zůstane nejednomu divákovi slza na krajíčku.

Buzz, Lightyear
Zdroj: Cinemart

Scénáristé Buzze Lightyeara byli ovšem možná až příliš odvážní a film, který chce stimulovat diváky každého věku, doplácí na jejich přílišné ambice. Skloubit metafyzické úvahy, paradoxy cestování v čase a přímočarou dobrodružnou linii plnou honiček a přestřelek do uceleného díla není zdaleka evidentní.

Ve filmu vás čeká pár zásadních, brilantních a překvapujících zvratů. Vnímaví diváci se v nich dozví, že zlo a záludnost často plynou z přílišné sobečnosti a neakceptování chyb druhých, jakož i to, že největším nepřítelem jsme si často my sami. Mnoho sekundárních obratů je však levných, jelikož plynou z nešikovnosti, hlouposti či nepřesností postav.

Inkluzivní, ale plochý „casting“

Právě složení postav pokračuje v inkluzivním trendu Disney. Asexuálnímu Buzzovi, jehož jediným partnerem je vlastní ctižádostivé poslání, sekunduje v první části filmu lesbická rakeťačka Alisha Hawthorne a v té druhé její adoptivní (?) vnučka Izzy.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Epizodickým postavám dominuje mimořádně otravně roztržitá postava s hlasem oscarového režiséra Taiky Waititiho a nesympatická drobná důchodkyně s diskutabilně problematickým vztahem ke střelným zbraním a výbušninám.

Buzz, Lightyear
Zdroj: Twitter/Disney Animation Promos

Kromě plochých postav je snad největším zklamáním filmu zaostávání tradičně silné stránky pixarských filmů: humoru. Kromě spolehlivých prvoplánových gagů pro dětské publikum hasí sterilní náladu dialogů jen výpady geniálně všestranné robotické kočky Soxa a úsměvná nedorozumění jinak poměrně nudného a staromódního Buzze při nakládání s GPS navigací a hlasovými asistenty. Tvůrci do filmu zařadili také několik vtipných odkazů na Star Wars.

Buzz Lightyear se pravděpodobně nezařadí mezi legendární disneyovky. Do portfolia pixarovek však přidává novou polohu: animovaný sci-fi film o smrti a cestování v čase. A to není málo. Oceňujeme odvahu tvůrců a divákům doporučujeme prostudovat si základy teoretické fyziky.

Film může sloužit jako pozvánka do světů alternativní minulosti, cestování v čase a osobnostní psychologie. Úvodní půlhodina nastaví vysoká očekávání, která však už zbytek filmu, až na pár povedených scén a rozpracovaných konceptů, nenaplní. Buzz Lightyear si od Refresheru zasloužil 6 bodů z 10 a my jsme zvědaví, kdy Disney oznámí western v hlavní roli s kovbojem Woodym.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Domů
Sdílet
Diskuse