Ceny obědů: Za méně než 150 korun se najíš jen ve čtyřech krajích
Oběd v restauraci už stojí v průměru o 28 korun více než v roce 2020. Přinášíme ti přehled cen v jednotlivých krajích.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
Ceny obědů: Za méně než 150 korun se najíš jen ve čtyřech krajích
Oběd v restauraci už stojí v průměru o 28 korun více než v roce 2020. Přinášíme ti přehled cen v jednotlivých krajích.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
Oběd v restauraci v první polovině června stál v průměru 163 korun, ještě před dvěma lety to přitom bylo 135 korun. Nejvíce peněz nyní utratí lidé za polední jídlo v restauraci v Praze, a to v průměru 190 korun, naopak nejméně v Karlovarském kraji, tedy 147 korun. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity, kterou má REFRESHER k dispozici.
Ve kterém českém kraji si za oběd připlatíš a kde naopak ušetříš? To ukazuje následující mapa:
Jan Michelfeit za Sodexo Benefity uvedl, že cena obědů roste od začátku roku, každý měsíc zhruba o korunu až dvě. Do cen pro zákazníky se ale zatím nepropisují náklady v plné výši. Tedy cena energií, potravin, ale i mzdových nákladů. Jak vyplývá ze statistických dat, ceny zemědělských producentů se meziročně zvýšily téměř o 40 procent a ceny energií pro právnické osoby vzrostly za rok trojnásobně. O nadstandardním zdražování zboží a služeb jsme tě informovali v podrobnějším článku.
Zatímco firmy přispívají svým zaměstnancům na stravování v průměru sto korun, na zaplacení poledního jídla to většinou nestačí. Nepomůže ani daňově nejvýhodnější stravenka, jejíž hodnota pro letošní rok činí 150 korun. „Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele,“ uvádí Michelfeit za Sodexo Benefity.
Zdražování poledního menu se projevuje také v úbytku hostů a tržeb. „Srovnáme-li předkoronavirový květen 2019 s květnem 2022, klesl objem útrat v restauracích dle našich dat o 32 %,“ vypočítává Michelfeit. Podobný propad očekává i v červnu. „Z dat vyplývá, že lépe bylo dokonce i v covidových letech 2020 a 2021,“ zdůrazňuje.
Jak se ceny obědů vyvíjely od roku 2020 po jednotlivých krajích, zjistíš v této infografice:
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.