Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti AUROPRO.
2. května 2024 18:30
Čas čtení 1:36
Sponzorovaný obsah

Diverzifikace investičního portfolia: Jaká je role cenných kovů?

Diverzifikace investičního portfolia: Jaká je role cenných kovů?
Zdroj: Freepik
TECH INVESTICE
Uložit Uložené

Jakou roli v diverzifikaci portfolia hrají cenné kovy?

Zkušení investoři vědí, že správné portfolio, které dlouhodobě roste na hodnotě a odolává nejrůznějším nečekaným událostem, má být vyvážené. Toho lze dosáhnout s pomocí diverzifikace.

Které kovy bývají součástí investičních portfolií?

Investování do cenných kovů může mít celou řadu podob. V první řadě můžeš vybírat z celé řady konkrétních komodit. Existují ale i různé způsoby, jak do nich investovat. Typickou představou o investici cenných kovů může být koupě zlaté cihly, případně menších zlatých slitků a mincí. Stejně tak lze ale investovat do zlata zprostředkovaně – třeba tak, že koupíš akcie společnosti, která zlato těží.


Mimoto lze také investovat do stříbra, mědi, platiny a celé řady dalších kovů. Vedle toho lze narazit i na ETF fondy, jejichž hodnota odráží hodnotu spektra několika cenných kovů. Možnosti jsou tedy opravdu široké.

Diverzifikace snižuje riziko

Jedním z cílů diverzifikace portfolia je snížit riziko propadu jeho hodnoty. Co to konkrétně znamená? Představ si, že všechny své prostředky investuješ do akcií jedné jediné firmy. Kdyby se taková firma dostala do finančních problémů, můžeš přijít o celou vloženou částku. Pokud bys ale své prostředky investoval*a do dvou různých firem, šance, že zkrachují obě, je výrazně menší. Tvoje riziko ztráty celé investice tedy výrazně klesá. Pokud své prostředky vložíš do deseti nebo sta firem, pak lze riziko krachu všech korporací v portfoliu takřka úplně vyloučit.


Jenže stále je zde možnost, že dojde k výraznému propadu na burze a hodnota všech firem se propadne ze dne na den o desítky procent. Proto je dobré investovat do různých druhů aktiv. Vedle akcií například do dluhopisů, nemovitostí, kryptoměn nebo cenných kovů.

Hedging: Zlato vás ochrání v krizi

Koupě zlata je typickým příkladem diverzifikace portfolia. Zlato je považováno za spolehlivého uchovatele hodnoty. Cena zlata zpravidla roste během ekonomických krizí, při vysoké inflaci a v jiných dobách nejistoty na trzích. Když tedy z nějakého důvodu klesá hodnota jiných aktiv třeba během ekonomické krize, u zlata může naopak dojít k růstu hodnoty. Ve správně nastaveném portfoliu se mohou výkyvy hodnot vzájemně vykompenzovat.

zlato
Zdroj: Papisut / Adobestock.com

Hodnota cenných kovů dlouhodobě roste

Cenné kovy stejně jako jakékoli jiné aktivum procházejí výkyvy hodnot. Ty mohou být někdy poměrně výrazné a mohou se pohybovat v desítkách procent za relativně krátkou dobu. Když se ale na grafy podíváš s větším odstupem, zjistíš, že hodnota různých cenných kovů dlouhodobě roste.


Kdo je tedy ochoten cenné kovy do svého portfolia zařadit dlouhodobě, ten s vysokou pravděpodobností neprohloupí a vedle jiných benefitů mu cenné kovy přinesou také zisk.
 

Domů
Sdílet
Diskuse