Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 10:01
Čas čtení 0:42
Viktor Kniš

Slovenská ministryně zveřejnila na Instagramu své přístupové heslo. Má ho nalepené na obrazovce

NEWS SLOVENSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Slovensko se baví přešlapem Veroniky Remišové. Ministryně rozvoje a informatizace zveřejnila instastory, na kterém je vidět i heslo do počítače.

Ministryně Veronika Remišová (Za ľudí) zveřejnila na sociální síti výstup z mezinárodní konference World Urban Forum v polských Katowicích. Ve snaze ukázat i záběry z pozadí natočili pracovníci ministerstva nebo politické strany Za ľudí počítač, na kterém je na žlutém papíře napsáno pravděpodobně přístupové heslo k počítači patřícímu Ministerstvu investic, regionálního rozvoje a informatizace SR, kde je Remišová šéfkou.

Anketa:
Je zveřejnění hesel ministryně Veroniky Remišové neprofesionální?
Určitě ano.
Je to jedno. 
Určitě ano.
87 %
Je to jedno. 
13 %

Heslo „Mirri2020“ již na první pohled není dostatečně bezpečné vzhledem k tomu, že odkazuje na zkratku resortu a začátek volebního období, kdy ministerstvo vzniklo. Portál Živé upozorňuje, že použité heslo pravděpodobně používají už dva roky, i když by se kvůli bezpečnosti mělo měnit mnohem častěji.

Paradoxem je, že pod resort Veroniky Remišové patří také informatizace. Základem bezpečné správy hesel je nemít ho napsané přímo na zařízení, ale například ve webové klíčence, ke které má přístup pouze majitel počítače. 

Záběr z instagramového profilu zveřejnila i satirická stránka Zomri. Pod příspěvkem se diskutující baví na neprofesionalitě resortu a zmiňují i ​​známý případ, kdy etičtí hackeři zjistili, že Národní bezpečnostní úřad SR chránilo heslo „nbusr123“. Resort se zatím k případu nevyjádřil. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Zpět
Sdílet
Diskuse