Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik TASR
15. července 2022 21:29
Čas čtení 0:57

Rusové a Američané budou do kosmu létat společně. První lety se v rámci nové dohody uskuteční v září

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Rusové a Američané budou do kosmu létat společně. První lety se v rámci nové dohody uskuteční v září
Zdroj: Getty Images/NASA

Prohlášení o uzavření dohody přišlo jen pár hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin odvolal z funkce ředitele ruské vesmírné agentury.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos uzavřela v pátek dohodu s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), na jejímž základě budou moci ruští kosmonauti létat v amerických kosmických lodích výměnou za to, že američtí astronauti budou moci využívat služeb ruských vesmírných raket Sojuz.


„Tato dohoda je v zájmu Ruska i Spojených států a je zaměřena na rozvoj spolupráce v rámci programu (Mezinárodní vesmírné stanice) ISS,“ uvedl Roskosmos v prohlášení. Dodal, že tento krok usnadní průzkum vesmíru pro mírové účely.

13. července 2022 10:38 Čas čtení 1:21 Astronomové žádají NASA o přejmenování vesmírného teleskopu. Webb se měl podílet na diskriminaci LGBTQ+ lidí Astronomové žádají NASA o přejmenování vesmírného teleskopu. Webb se měl podílet na diskriminaci LGBTQ+ lidí

„Na zajištění nepřetržitého bezpečného provozu Mezinárodní vesmírné stanice, ochranu životů astronautů a zajištění nepřetržité přítomnosti Spojených států ve vesmíru obnoví NASA integrované posádky na amerických kosmických lodích a ruských (vesmírných raketách) Sojuz,“ napsala NASA.

starliner, nasa, vesmír
Zdroj: TASR/AP

Dodala, že první vesmírné lety se na základě této dohody uskuteční v září, kdy má americký astronaut Frank Rubio odletět na ISS z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu společně se svými ruskými kolegy Sergejem Prokopjevem a Dmitrijem Petelinem.


Výměnou se ruská kosmonautka Anna Kikinová připojí ke dvěma americkým a jednomu japonskému astronautovi na palubě kosmické lodi SpaceX Crew Dragon, která poletí k orbitální laboratoři z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

12. července 2022 20:00 Čas čtení 0:19 Obrazem: NASA zveřejnila unikátní fotografie z teleskopu Jamese Webba Obrazem: NASA zveřejnila unikátní fotografie z teleskopu Jamese Webba

Prohlášení o uzavření předmětné dohody přišlo jen pár hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin v pátek odvolal z funkce ředitele ruské vesmírné agentury Dmitrije Rogozina. V čele Roskomosu jej nahradí dosavadní ruský vicepremiér Jurij Borisov.

Vesmírnou spolupráci mezi Spojenými státy a Ruskem v uplynulých měsících značně ovlivnily sankce uvalené na Moskvu kvůli jejímu vojenskému vpádu na Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse