Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad TASR
16. července 2022 18:28
Čas čtení 1:27

Ukrajinci oslabili Rusko pomocí amerických raketometů HIMARS. Kremlu údajně zničili již více než 30 logistických center

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajinci oslabili Rusko pomocí amerických raketometů HIMARS. Kremlu údajně zničili již více než 30 logistických center
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Ukrajině se daří ničit ruské logistické sklady díky západním zbraním.

Raketové útoky ukrajinských sil zničily v posledních týdnech více než 30 ruských vojenských logistických center a výrazně snížily útočný potenciál Ruska, uvedl v pátek mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk ve státní televizi. 

16. července 2022 12:42 Čas čtení 1:15 Ukrajina hlásí nové ruské raketové útoky na civilní budovy ve městech. Za poslední tři dny si vyžádaly již více než 40 obětí Ukrajina hlásí nové ruské raketové útoky na civilní budovy ve městech. Za poslední tři dny si vyžádaly již více než 40 obětí

Raketomety HIMARS ničí ruské sklady

Mluvčí zdůraznil, že při těchto útocích sehrály důležitou roli americké salvové raketomety HIMARS. Ty jsou jedny z několika typů zbraní dlouhého doletu, které Západ dodal Ukrajině na pomoc v boji proti ruským silám v posledních měsících. Podle Motuzjanyka se ukrajinským silám podařilo logistická centra zničit několika raketovými systémy.


Pokud by se tato tvrzení ukázala jako pravdivá, potvrzovalo by to značný vliv západních zbraní na aktuální průběh bojů na Ukrajině a signalizovalo by to změnu dynamiky války po pěti měsících od začátku invaze.

Podle mluvčího pouze 30 procent ruských raketových útoků zasáhlo vojenské cíle, zbytek dopadl na civilní objekty. Toto tvrzení však nelze nezávisle ověřit.

himars
Zdroj: Armáda Spojených států amerických

Rusové podle Ukrajinců skladují zbraně v jaderné elektrárně

Ukrajina nově obvinila Rusko z toho, že největší jadernou elektrárnu v Evropě využívá Kreml ke skladování zbraní a ostřelování ukrajinských měst a obcí.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Šéf státní energetické společnosti Energoatom Petro Kotin prohlásil, že situace v Záporožské jaderné elektrárně je „mimořádně napjatá“. Závod podle něj kontroluje přibližně 500 ruských vojáků.


„Okupanti tam přivážejí svou techniku ​​včetně raketových systémů, ze kterých již ostřelují druhou stranu řeky Dněpr a území Nikopole,“ řekl Kotin v pátečním televizním rozhovoru ve zmínce o městě na druhé straně řeky.

Američané budou trénovat ukrajinské piloty v F-15 i F-16

Úřad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámil, že Spojené státy americké schválily legislativu, na jejímž základě dojde k tréninku ukrajinských stíhacích pilotů v amerických stíhačkách F-15 a F-16. Pro tyto účely vyčlenili Američané 100 milionů dolarů.

Zelenskyj žádal Západ od začátku invaze o stíhačky, které by Ukrajina mohla použít v boji proti Rusku, ale ukrajinští piloti nemají výcvik k ovládání moderních západních strojů. K dispozici proto zůstávala výhradně letadla sovětské výroby jako MiG-29, jejichž transfer z Polska či Slovenska na Ukrajinu zatím navzdory intenzivní snaze neproběhl.

Americký kongresman Adam Kinzinger prohlásil, že USA chtějí schválením rozpočtu na výcvik ukrajinských pilotů poslat jasný vzkaz Rusku. „Není pochyb, že když tato válka skončí, Ukrajina bude muset být vybavena západní vojenskou technikou. Navíc nezůstávají žádné Migy a zásoby pro Migy,“ konstatoval.

Zpět
Sdílet
Diskuse