Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
17. července 2022 14:10
Čas čtení 0:42

V Chorvatsku zabil antrax přes 100 krav, nakazilo se jím i šest osob včetně dvou dětí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Chorvatsku zabil antrax přes 100 krav, nakazilo se jím i šest osob včetně dvou dětí
Zdroj: Unsplash/Annie Spratt/volně k použití

V severovýchodním Chorvatsku uhynulo nejméně 100 krav, které se nakazily antraxem. Podle tamních úřadů se kožní nemocí nakazilo i šest osob včetně dvou dětí.

V chráněné krajinné oblasti Lonjsko polje v Chorvatsku byl zaznamenán masivní úhyn krav. Více než 100 kusů hovězího dobytka se mělo nakazit antraxem, kterému se také přezdívá sněť slezinná. Mezi nakaženými je i šest osob včetně dvou dětí, informují The Washington Post a ABC News.

17. července 2022 12:50 Čas čtení 0:58 Předpověď počasí: Do Česka se vrací tropy, bude až 36 °C Předpověď počasí: Do Česka se vrací tropy, bude až 36 °C

V chráněné krajinné oblasti Lonjsko polje, která se nachází jihovýchodně od Záhřebu, zemřelo více než 100 krav. Protože dobytek vykazoval příznaky neurologické nemoci, nechala veterinární správa provést laboratorní rozbor uhynulých zvířat a zjistila překvapivé závěry. Krávy se nakazily antraxem, tedy snětí slezinnou. 

Antraxem se kromě dobytka nakazilo i šest osob včetně dvou dětí. „Všichni včas dostali antibiotickou léčbu a vše je pod dohledem,“ řekl ředitel tamního zdravotního úřadu Inoslav Brkič. Zároveň upozornil, že se jedná o nejvážnější epidemii antraxu v oblasti, kterou pamatuje. 

Antrax je infekční choroba vyvolaná bakterií Bacillus anthracis. Na lidi se přenáší jen výjimečně, a to po kontaktu člověka s kůží infikovaného zvířete. Nemoc se pak léčí antibiotiky a smrtelná může být pouze v případě, že se léčba zanedbá. Pozitivní zprávou je, že antrax se z člověka na člověka téměř nikdy nepřenáší. 

Domů
Sdílet
Diskuse