Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2022 18:30
Čas čtení 3:57
Dominik Vetrák

RECENZE: Stray (PS5)

TECH STRAY
Uložit Uložené

Prošli jsme milou malou hru o kočce, která se prodírá dystopickým cyberpunkovým světem. Jedná se o černého koně herního roku 2022, nebo zklamání?

Recenzovaná platforma: PS5

Dostupné platformy: PS4, PS5 a PC

Cena: 27 € (PC), 30 € (PS4/PS5). Pokud si předplácíš Playstation Plus Extra či Premium, hru si můžeš zahrát zdarma.

Vývojář: Blue Twelve Studios

Vydavatel: Annapurne Interactive

Datum vydání: 19. července s anglickými titulky

Stray je 3D adventura z pohledu třetí osoby, v tomto případě zřejmě z pohledu třetí kočky. Hraješ totiž za ztracené kotě, na které se díváš klasicky zezadu, díky čemuž si všímáš všech jeho pohybů.

Kočka nemá jméno a většinu hry se drží klasického kočičího chování, takže není zbytečně personifikovaná s cílem dostat z hráčů emoce. Na začátku hry sledujeme, jak si hlavní hrdinka žije společně s dalšími kočkami. Zanedlouho nato však spadne do hlubin mysteriózního města.

Doporučeno
Tyto filmy chce vidět každý. Podíváme se na ně ještě letos a jen v kinech Tyto filmy chce vidět každý. Podíváme se na ně ještě letos a jen v kinech 18. července 2022 14:30

Dystopické cyberpunkové město je plné robotů

Nenajdeš v něm jediného člověka a kromě ptáků ani žádná jiná zvířata. V těchto útrobách naší planety žijí jen roboti, se kterými se dokážeš dorozumět díky robotovi jménem B-12. Toho poznáš na začátku hry a až do jejího konce ti dělá společnost jako přítel, ale také jako potřebný partner. Bez jeho schopnosti hackera a možnosti komunikovat s ostatními roboty by ses totiž nikam nepohnul. 

Tvým úkolem je dostat se zpět na povrch, během toho postupně zjistíš, co se stalo s planetou a kam zmizeli všichni lidé. Tvůrci neodpověděli na všechny otázky, které se během hraní vynořily. Základní příběhovou kostru ovšem hra má a je dostatečně zajímavá na to, abychom uvítali i případné pokračování. Zároveň je ale Stray dějově uzavřená hra, kterou není třeba ždímat.

Stray recenze
Zdroj: Annapurna Interactive

Hraní za kočku nikdy nebylo zábavnější a svěžejší

Největším lákadlem hry je fakt, že hraješ za kočku, takže svět vnímáš očima malého stvoření. Kočka však je, jak už to bývá, velmi agilní, rychlá a vynalézavá, díky čemuž se dostaneš do prostorů a na místa, která v 99 procentech her nikdy nenavštívíš. Tvůrci tento koncept sice nevyužili naplno, ale i tak si užiješ překonávání různých překážek.

Velkou částí hry je skákání po trubkách a různých vyvýšeninách, díky čemuž se rázem ocitneš na střeše, odkud můžeš sledovat okolní svět, a dokonce provokovat roboty. O ně se můžeš otírat, dělat jim naschvály a na jednom z nich si můžeš klidně i pospat. Během hraní objevíš několik možností, jak si okořenit dobrodružství různými záludnostmi, které bys očekával i od své vlastní kočky.

Intuitivní ovládání

Velkou otázkou před vydáním bylo, jak se hra vlastně bude ovládat a jak se malý nezávislý vývojářský tým z Francie vyrovnal s animacemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o indie hru bez velkého rozpočtu, je výsledek úžasný. Ovládání kočky funguje intuitivně a stvoření reaguje na tvé podněty na ovladači okamžitě. Pohyb kočky vypadá autenticky, akorát na samém začátku hry vypadají seskoky koček nedostatečně plynule.

Stray recenze
Zdroj: Annapurna Interactive

Zajímavé je, že s kočkou nemůžeš skákat kamkoli se ti zachce. Skočit můžeš jen tam, kam to designéři dovolili. Na různých předmětech a vyvýšeninách tak uvidíš výzvu ke skoku, po kterém se kočka dostane přesně tam, kam potřebuješ. Je pravda, že proto máš menší volnost v pohybu, nestalo se nám však, že by nám to překáželo a že by nás to omezovalo.

Hra není moc dlouhá, ale to vůbec nevadí

Hrát za kočku bylo skutečně osvěžující a tvůrcům se podařilo vymyslet i kreativní a logické hádanky, které musíš překonat, aby ses v příběhu posunul dál. Činíš tak v celkem 12 levelech.

Některé se přitom odehrávají ve větších městech, které připomínají mini open-worldové sekce, kde se můžeš naplno vyřádit a objevit tajemství města nebo posbírat různé sběratelské předměty. Upřímně nás překvapilo, jak rozsáhlé jsou tyto levely, protože na hře pracovala jen hrstka amatérských vývojářů.

Hra ti celkově zabere kolem 5–6 hodin. Pokud však budeš chtít projít všechno na sto procent a nebudeš nikam spěchat, celkový čas se může vyšplhat i na 8 až 10 hodin.

Stray recenze
Zdroj: Annapurna Interactive

Nám se takové hry líbí, obzvláště v posledních letech, kdy od tebe tvůrci her vyžadují investici v podobě několika desítek hodin, navíc často s opakujícím se obsahem. Tvůrci Stray věděli, že i když jsou hratelnost a design jejich levelů zábavné, nejsou natolik komplexní, aby je mohli roztáhnout na více než 10hodinové dobrodružství. 

Hezký soundtrack a ukázková „grafika“

Hru zdobí povedený soundtrack s chytlavou hudbou a občas se nebudeš moci vynadívat na krásné části dystopického světa. Stray se odehrává ve městech, která působí cyberpunkovým stylem, díky čemuž si na každém kroku užiješ krásné barevné odrazy všemožných neonových světel.

Některé scény byly přímo krásné a nepřekáželo ani to, že kvalita textur a obrazová kvalita nebyly až tak vysoké a detailní jako u velkorozpočtových her. 

Tvůrcům se bohužel nepodařilo hru doladit do dokonalosti. V některých sekcích tak zažiješ sníženou plynulost obrazu (fps). Stray na PS4 „běží“ ve 30 fps a 1080 p, zatímco na PS5 běží v 60 fps a 4K kvalitě obrazu. Počet snímků za sekundu však ani na jedné z konzolí není stabilní. Pokud by nám na hře překáželo ještě něco, tak je to absence jakési napínavé a velkolepé naskriptované akční scény.

Stray recenze
Zdroj: Annapurna Interactive

Ve hře totiž musíš kromě hádanek čelit i krvelačným stvořením, která tě rychle zabijí, pokud jim neutečeš. Během těchto levelů nám chyběl jakýsi adrenalinový útěk, na který bychom jen tak nezapomněli. Vzhledem k tomu, že hrajeme za kočku, by tvůrci mohli vytvořit řadu originálních a kreativních momentů.

Chápeme, že následující srovnání je nereálné, ale představ si Stray od tvůrců Uncharted ze studia Naughty Dog. Už asi chápeš, o jakých adrenalinových sekvencích mluvíme, alespoň co se stylu týče (rozhodně bychom od indie studia nechtěli stejnou kvalitu a velkolepost takových scén). 

Stray recenze
Zdroj: Annapurna Interactive

Verdikt

Stray je velmi kvalitní a graficky okouzlující adventura plná hádanek a roztomilých momentů, které ti zpříjemní hraní. Nemusíš mít přitom kočky vůbec rád. Tuto hru si ale oblíbíš a je možné, že ji projdeš na jedno posezení. Udělujeme jí osm bodů z deseti. Rozhodně jde o jednu z nejlepších her letošního roku

P.S.: Hra překonala rekord vydavatele Annapurna Interactive. Stray hrálo na Steamu ve stejnou chvíli 62 963 hráčů. Rekord předtím držel titul Twelve Minutes (8 021 hráčů).

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse