Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. července 2022 14:44
Čas čtení 1:14

Gepardi se poprvé po 70 letech objeví v indické divočině

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Gepardi se poprvé po 70 letech objeví v indické divočině
Zdroj: Unsplash/Sammy Wong

První osmičlenná skupina gepardů z Namibie se v divoké přírodě Indie usadí poprvé od roku 1952.

Gepardi se po 70 letech vrací do volné indické přírody, informuje BBC. Osm kočkovitých šelem, které Indie neměla v divočině od roku 1952, přiletí v srpnu z Namibie, kde je jejich světová populace největší. Na převozu, který byl umožněn indickým nejvyšším soudem, pracovaly tamní úřady 2 roky. Své útočiště gepardi najdou v národním parku Kuno ve státě Madhya Pradesh.

24. června 2019 11:39 Čas čtení 0:00 Na světě je už jen 7 500 gepardů Na světě je už jen 7 500 gepardů

Indie pracovala dlouho a tvrdě, aby dokázala gepardy vrátit do divokého přirozeného prostředí. Aby se zvířatům žilo co nejlépe, budou žít v národním parku Kuno, který je pro život gepardů nejlépe uzpůsoben. 

Zkázou gepardů v Indii, kteří dokáží vyvinout rychlost až 113 km/h, bylo nejen časté lovení, ale také úbytek přirozeného prostředí a nedostatek jídla. Zánik druhu si v Indii vyčítají i z politických důvodů, je to totiž jediný druh savce, který zde zanikl poté, co Indie získala samostatnost.

Vrácení kočkovitých šelem do přírody proto směřují k datu, kdy Indie oslaví 75 let nezávislosti na britské koruně. „Dokončení 75 slavných let nezávislosti obnovením nejrychlejšího suchozemského vlajkového druhu v Indii, geparda, znovu oživí ekologickou dynamiku krajiny,“ uvedl indický ministr životního prostředí Bhupender Yadav.

Gepard indický byl kočkovitou šelmou, která se v jednu dobu nacházela v pásmu od Arabského poloostrova až po Afghánistán. Volně dnes žije kromě Namibie už jen v Íránu, kde podle tamní vlády přežívá 12 kusů. Gepardi na planetě vymírají; byli klasifikovaní jako ohrožený druh, přičemž celkově by jich na planetě mělo být něco kolem 7000. To chce Indie zvrátit.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Hlavním cílem projektu reintrodukce gepardů do přírody je vytvořit životaschopnou metapopulaci gepardů v Indii, která jim umožní plnit svou funkční roli špičkového predátora,“ dodal Yadav.

Domů
Sdílet
Diskuse