Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. července 2022 20:59
Čas čtení 2:45

Sparta Praha bojovala, ale s Vikingem uhrála jen remízu 0:0

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Sparta Praha bojovala, ale s Vikingem uhrála jen remízu 0:0
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Pozitivní je, že Sparta Praha vstoupila do evropských pohárů bodově!

Do předkol evropských pohárů vstoupila i Sparta Praha. Na domácím hřišti na Letné hostila ve druhém předkole Evropské konferenční ligy norský Viking Stavanger. Do zápasu navíc vstupovala jako favorit, což chtěla v čele s novými posilami jako Jan Kuchta nebo Lukáš Sadílek potvrdit.

Sparta se první poločas snažila srdnatě režírovat, nicméně Viking se ukázal jako houževnatý soupeř. Obranu měl hustou a snažil se hrozit z brejků. I přesto měli v prvním poločase největší šance domácí, když ve 12. minutě střílel z voleje Haraslín a ve 30. minutě minul odkrytou bránu Hancko. Ani jedna střela však gólem neskončila.

Sparta pokračovala v tlaku i ve druhém poločase, ale skórovat se jí nedařilo. Své šance neproměnili ani Karabec, ani Čvančara. I přes pressing, kterým se letenští fotbalisté prezentovali, se ale neprosadili, a proto se museli spokojit s bodem.

20. července 2022 19:50 Čas čtení 3:22 Viktoria Plzeň porazila HJK 2:1 a zvládla vstup do kvalifikace Ligy mistrů Viktoria Plzeň porazila HJK 2:1 a zvládla vstup do kvalifikace Ligy mistrů

Evropská liga to letos nebude. Sparta Praha, která letos hraje pouze Evropskou konferenční ligu, však začátek nové sezóny nechce v žádném případě podcenit. Přestože prohrála posledních 5 z 6 pohárových zápasů a v živé paměti má stále prohrané finále MOL Cupu se Slováckem, vyhlíží s novými posilami základní skupinu třetí evropské soutěže. 


Čeká ji ale dlouhá cesta. Svěřenci nového kouče, Dána Briana Priskeho, musí porazit tři soupeře a prvním z nich byl ve čtvrtek norský Viking Stavanger. Soupeř, přestože obvykle hraje na špici tamní ligy, však nemá s evropskými poháry mnoho zkušeností. A přestože byl prakticky nejtěžším možným soupeřem, kterého rudí mohli dostat, pražský celek měl být stále mírným favoritem.


Aby také ne. Spartě se prozatím podařilo udržet zdravý základ týmu z minulého ročníku, který vydatně posílil. Na hřiště proto nastoupil s kapitánskou páskou Dávid Hancko, také Lukáš Haraslín nebo Jakub Pešek. Odchod ofenzivního esa Adama Hložka umožnil příchod útočníka Lokomotivu Moskva Jana Kuchty, jabloneckého Jaroslava Zeleného, záložníka Slovácka Lukáše Sadílka nebo královéhradeckého obránce Jana Mejdra, kteří se taktéž objevili v základní jedenáctce. V brance, možná trochu překvapivě, dostal přednost před Milanem Hečou Dominik Holec.

Aktivní Sparta

Od začátku zápasu bylo vidno, kdo bude tvořit hru. Viking zaujal obranné postavení vždy, kdy se Sparta dostala do kombinace. Domácí chtěli více běhat, vymýšlet akce a tlačili se do brány. První velké ohrožení brány soupeřů přišlo ve 12. minutě, kdy Lukáš Haraslín mířil z voleje na levou tyč, odkud od tyčky vykopával obránce Norů. Kromě této střely ale neměla Sparta v prvních 25. minutách nebezpečnější střelu na branku – všechny pokusy Letenských šly mimo tři tyče.


Další nebezpečná akce přišla v 28. minutě po hlavičce Jakuba Peška, avšak ani tento pokus nepřekonal norský val. O dvě minuty později se z rohu mohl prosadit Dávid Hancko, který z úhlu po rohu netrefil část odkryté brány. Letnou následně začaly jímat emoce po rozhodnutích rozhodčího Lukjančukase a hra se vyostřila, ani tato změna ale nepřinesla gól.


V 39. minutě poté vyzkoušel pozornost brankáře Gunnarssona Fortelný, jehož střela každopádně cíl nenašla. Pešek s Kuchtou o tři minuty později zkusili po kombinaci změnit skóre, jenže míč se došoural mimo bránu hostujících. Gunnarsson následně ve 43. minutě reflexivně vychytal hlavičku Wiesnera, a proto se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Tlak a trápení

Když to nešlo pod tlakem, půjde to ještě pod větším, musela si říct Sparta před začátkem druhé půle, jelikož nastoupila do zápasu s fortelem. Avšak žádná akce po deseti minutách zápasu neskončila pořádným zakončením. Až v 61. minutě si musel sáhnout na střelu Karabce Gunnarsson.


Další velká šance Sparty přišla až v 75. minutě, kdy Tomáš Čvančara nezvládl správně umístit míč hlavou a těsně přestřelil branku hostů. Naopak v 84. minutě zvládl zakončit hlavou hostující Brekalo, kterého však vychytal Holec. Sparta neprolomila střeleckou smůlu ani v prodloužení, a tak se musela spokojit s remízou. Postup si musí vykopat příští týden v Norsku, kde se bude hrát na umělé trávě.

Domů
Sdílet
Diskuse