Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
25. července 2022 11:12
Čas čtení 1:03

Ministerstvo vnitra chce zrušit více než 6 700 nefunkčních zákonů a vyhlášek

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ministerstvo vnitra chce zrušit více než 6 700 nefunkčních zákonů a vyhlášek
Zdroj: Úřad vlády ČR

Právní řád je podle ministerstva vnitra nepřehledný a mohlo by se zrušit až několik tisíc zbytečných zákonů a vyhlášek.

Ministerstvo vnitra provedlo analýzu, která měla odhalit, že se v českém právním řádě nachází nejméně 6 700 zbytečných zákonů a vyhlášek. Ty nyní resort navrhuje zrušit, neboť jsou prý nefunkční, nepoužívané a bez právního účinku. „Není možné, abychom ve 21. století měli právní řád zaplevelený tisíci nesmyslnými a nefunkčními zákony,“ míní ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

25. července 2022 8:25 Čas čtení 1:02 Předpověď počasí: V pondělí budou teploty dosahovat 35 °C, od úterý se ochladí. Takový bude poslední červencový týden Předpověď počasí: V pondělí budou teploty dosahovat 35 °C, od úterý se ochladí. Takový bude poslední červencový týden

Ministerstvo vnitra vypracovalo analýzu, podle které se v českém právním řádě nachází až sedm tisíc zbytečných zákonů, vyhlášek a nařízení vlády. Formálně jsou však platné, a tak komplikují občanům i úřadům orientaci v právním řádu. Podle resortu vnitra by se tyto nefunkční zákony a vyhlášky měly zrušit.

Resort vnitra připravil v návaznosti na analýzu návrh zákona, který by umožnil zrušení „zbytečných“ zákonů a zpřehlednil by tak český právní řád a snížil administrativní zátěž úřadů.

„Není možné, abychom ve 21. století měli právní řád zaplevelený tisíci nesmyslnými a nefunkčními zákony. Orientace v platné legislativě musí být pro občany i úřady jasná a jednoduchá. Proto navrhujeme takové zákony a vyhlášky zrušit. V našem právním řádu už budou jen ty zákony a vyhlášky, které skutečně platí a mají dopad na život občanů a fungování státu,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

23. července 2022 12:41 Čas čtení 0:49 Vít Rakušan obhájil mandát předsedy hnutí STAN Vít Rakušan obhájil mandát předsedy hnutí STAN

Mezi předpisy, které chce resort zrušit, najdeš například zákon rušící celibát učitelek z roku 1919, zákon o opatřeních proti neoprávněnému přechodu státních hranic z roku 1947 nebo zákon o mimořádné dávce z nadměrných přírůstků na majetku ze stejného roku.

Za letošní rok, podle hlasování veřejnosti v anketě Absurdita roku, je nejvíce zbytečným zákonem novela o silničním provozu, která upravila boční odstup při předjíždění cyklisty na 1,5 metru. Podle kritiků se taková vzdálenost těžko odhaduje.

Domů
Sdílet
Diskuse