Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová TASR
28. července 2022 9:23
Čas čtení 1:14

Kim Čong-un pohrozil použitím jaderných zbraní vůči USA a Jižní Koreji

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kim Čong-un pohrozil použitím jaderných zbraní vůči USA a Jižní Koreji
Zdroj: Unsplash/Thomas Evans

Jeho vyjádření ve čtvrtek zveřejnila severokorejská státní média.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že v případném konfliktu se Spojenými státy a Jižní Koreou je připraven použít i jaderné zbraně. Informuje o tom agentura TASR.


„Naše ozbrojené síly jsou plně připraveny reagovat na jakoukoli krizi; a odstrašující jaderný arzenál naší země je také připraven zmobilizovat svou absolutní sílu – poctivě, přesně a rychle – v souladu se svým posláním,“ prohlásil Kim v projevu k válečným veteránům, předneseném u příležitosti 69. výročí ukončení korejské války.

Přestože korejská válka v letech 1950–53 skončila příměřím, Severní Korea ji prohlašuje za vítězství proti USA. Každoroční oslavy „Dne vítězství“ jsou ve znamení vojenských přehlídek, ohňostrojů a tance.

Víš, že...?
27. července 1953 podepsaly Severní Korea, Čína a Spojené státy dohodu o příměří. Jižní Korea však protestovala proti pokračujícímu dělení Koreje a nesouhlasila s příměřím ani nepodepsala formální mírovou smlouvu. Takže zatímco boje skončily, válka technicky nikdy neskončila.

Americké úřady minulý měsíc varovaly, že Pchjongjang může jaderný test provést kdykoli. Naposledy byl proveden v roce 2017. Pokud bude Severní Korea pokračovat v testování, bude pravděpodobně čelit přísnějším sankcím, včetně opatření zaměřených na omezení jejích schopností kybernetického útoku, uvedl ve středu jihokorejský ministr zahraničí.


Kim přitom obvinil USA a Jižní Koreu, že svou nepřátelskou politikou, démonizací KLDR a společnými vojenskými cvičeními dostávají Korejský poloostrov na pokraj války. Nového jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola označil Kim za „konfrontačního maniaka“ a jeho vládu za spolek „gangsterů“.

28. dubna 2020 8:54 Čas čtení 6:57 Kim Čong-un dostal první auto v 7 letech. Spolužáci na něj vzpomínají jako na introverta, který na ně plival a kopal je Kim Čong-un dostal první auto v 7 letech. Spolužáci na něj vzpomínají jako na introverta, který na ně plival a kopal je

Jun Sok-jol od svého květnového nástupu do funkce posiluje vojenské spojenectví s USA. Zaujal co nejtvrdší kurz vůči Pchojongjangu a jeho jadernému programu, přičemž připouští i možnost preventivních úderů v případě bezprostřední hrozby útoku ze strany Severní Koreje.


Kim varoval, že jakýkoli vojenský úder vůči Severní Koreji by byl nebezpečným sebevražedným činem, který by skončil úplným zničením Jun Sok-jolovy vlády i armády. Vůdcova tvrdá rétorika má posílit vnitřní jednotu severokorejského státu, který se potýká s ekonomickými obtížemi vyvolanými koronavirovou pandemií, důsledky amerických sankcí a špatného řízení země.

Domů
Sdílet
Diskuse