Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. dubna 2020 8:54
Čas čtení 6:57
Vojtěch Vanda

Kim Čong-un dostal první auto v 7 letech. Spolužáci na něj vzpomínají jako na introverta, který na ně plival a kopal je

Kim Čong-un dostal první auto v 7 letech. Spolužáci na něj vzpomínají jako na introverta, který na ně plival a kopal je
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI SEVERNÍ KOREA
Uložit Uložené

Vzhledem ke zprávám, které zpochybňují zdravotní stav Nejvyššího vůdce Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong-una, jsme připravili malou rekapitulaci jeho životní poutě.

Ve své zemi je prakticky bohem. Do dnešních dnů ovládal Nejvyšší vůdce Kim Čong-un, jak jej titulují v Severní Koreji, skoro šestadvacetimilionový národ mávnutím ruky. Kult osobnosti, na kterém nyní stojí celá ideologie země, však vychází z osobnosti jeho děda a spoluzakladatele Korejské lidově demokratické republiky Kim Ir-sena, na nějž se historicky nejmladší hlava státu na světě snažila navázat.

Do spekulací o smrti Kim Čong-una z posledních dní žil celý svět v přesvědčení, že nynější vládce země na severu korejského poloostrova ještě zanechá pořádnou stopu v historii jedné z nejzbídačenějších „republik“ světa. O jeho minulosti se ale mnoho do nedávna nevědělo.

Avšak co se týká jeho života, díky knize „The Great Successor“ od vedoucí kanceláře The Washington Post v Pekingu Anny Fifield, může veřejnost minimálně nahlédnout do brzkých let Kim Čong-una. Pojďme si tedy připomenout, jak se rodila osobnost pokračovatele nejznámější diktátorské rodiny.

Doporučeno
Je vůdce KLDR Kim Čong-un mrtvý? Tvrdí to několik zpravodajských zdrojů Je vůdce KLDR Kim Čong-un mrtvý? Tvrdí to několik zpravodajských zdrojů 26. dubna 2020 23:59

Hraček víc než v hračkářství

Narodil se synu „věčného prezidenta“ Kim Ir-sena Kim Čong-ilovi a jeho milence, tanečnici Ko Jong-hui. Podle webu Business Insider není jisté, kdy přesně se to ale stalo. Severokorejské úřady označují za oficiální datum den 8. ledna 1982, s rokem si ale není svět úplně jistý.

Je možné, že kvůli propagandistickým důvodům mu byly přidány jeden či možná až dva roky. Důvod byl jednoduchý: v roce 1982 si Severní Korea připomínala čtyřicet let od narození jeho otce, a sedmdesát let od narození nedotknutelného děda. Když ale ministerstvo financí Spojených států uvalilo sankci na nynějšího leadera Severní Koreje, v dokumentu stálo jako oficiální datum narození den 8. ledna 1984.

Když mladý Kim přišel na svět, stále vládl jeho děda. Velký vůdce, jehož nástupcem byl jeho otec. Nebylo tak vůbec jasné, kdy a jestli vůbec se dostane k moci. Nehledě na tuto situaci, Kim Čong-un, jak píše The Mirror, měl dětství, oproti svým živořícím vrstevníkům, jako v bavlnce. Jeho první auto mu bylo údajně věnováno v sedmi letech, dárků a hraček dostával nepočítaně a měl dospělé sluhy. A jak nastal čas, po základní škole nastoupil do školy v Evropě.

Doporučeno
Pokusili jsme se dostat k hranicím Severní Koreje. Cesta vedla přes zapomenutý region na konci světa (Část 3.) Pokusili jsme se dostat k hranicím Severní Koreje. Cesta vedla přes zapomenutý region na konci světa (Část 3.) 10. listopadu 2019 10:16

Syn velvyslance ve Švýcarsku

Každopádně přeprava přímého potomka Věčného prezidenta nebyla jen tak. Kim Čong-unův příjezd do Švýcarska se neobešel bez nutných bezpečnostních opatření. V zemi Helvetského kříže vystupoval jako syn pracovníka velvyslanectví Severní Koreje Pak-Un, a jeho rodinu mu hráli teta Ko Jong-suk se strýcem Ri Gangem a jejich tři děti.

Budoucí vůdce navštěvoval mezinárodní školu Liebefeld-Steinholzi v Liebefeldu na předměstí Bernu, kde se mluvilo primárně anglicky. Ve škole, kde byla politická témata mezi studenty tabuizována, se Kim Čong-un profiloval, podle výpovědí některých spolužáků, jako tichý student, jenž ale nepostrádal smysl pro humor. Prý všude chodil se starším chlapcem, o kterém se později zjistilo, že měl být jeho osobním ochráncem.

V knize od Fifield je severokorejský vůdce zachycen jako introvertní žák, který se vyhýbal dívkám, a který nerad odpovídal učitelům na otázky, jelikož se styděl a dělala mu problém němčina. Některé spolužáky prý kopal a dokonce na ně plival

Jeho celý studentský život byl basketbal. Podle výpovědí žáků, které získal web The Mirror, jej politika moc nezajímala. Jako velký fanoušek Chicago Bulls měl prý ve svém bytě všude vylepeny plakáty Michaela Jordana, nosil ty nejdražší tenisky a školu navštěvoval v teplákovkách adidas.

Sám prý byl, i přes svou zavalitou postavu, poměrně dobrým houževnatým hráčem, jenž nesnášel prohru. Prý byl basketbalem tak posedlý, že když se hrálo exhibiční utkání NBA v Paříži, nechal se tam odvézt nehledě na důsledky.

Školu navštěvoval něco přes dva roky. Během celé té doby se však učitelé nikdy nesetkali s jeho rodiči, kteří se různě vykrucovali z třídních schůzek a rodičovských setkání. Kim mezi tím vším chozením za kamarády, navštěvováním pizzerií a hraním na Playstationu se ale o své pravé identitě zmínil pouze jednomu kamarádovi, a to jedenkrát

Jeho švýcarská anabáze  nakonec skončila tak rychle, jak začala. Na konci roku 2000 se v půlce školního roku vypařil. Spolužáci si mysleli, že je pouze nemocný, Kim Čong-un se však ve škole už nikdy neukázal.

Vůdcem snadno a rychle

Po odjezdu ze Švýcarska nastoupil na Vojenskou univerzitu Kim Ir-sena v Pchjongjangu. Když se začal zhoršovat zdravotní stav jeho otce Kim Čong-ila, známého svým bohémstvím a zalíbením v sexuálních hrátkách, čekal jej rychlý politický a vojenský postup. Stal se čtyřhvězdičkovým generálem, následně tajemníkem Ústřední vojenské komise Korejské strany práce a členem ústředního výboru strany. Díky těmto hodnostem se mohl stát novým vůdcem.

Sochy zesnulých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v hlavním městě Severní Koreji Pchjongjangu. Lidé se jim klaní při příležitosti 108. výročí narození prvního jmenovaného.

Polobůh Kim Čong-un: Z milovníka Chicago Bulls, který ochutnal život v západní Evropě, nejznámějším diktátorem světa
Zdroj: TASR/AP

Dne 17. prosince 2011 se stalo nemožné. „Polobůh“ Kim Čong-il zemřel na selhání srdce. Kim Čong-un tehdy přeskočil svého staršího bratra Kim Čong-čchola, jenž byl podle umírajícího vůdce nevhodný k vládnutí, a stal se Nejvyšším vládcem Severní Korey.

Ve svých třiceti letech byl nejmladší hlavou státu na světě. Začal se svým vzhledem více stylizovat jako svůj božský děd, a dokonce existují i informace, že podstoupil několik plastických operací, aby se mu i víc podobal. Jestli se tak doopravdy stalo, ale potvrzeno není.

Už při nástupu byl tvrdý a nekompromisní. Dokázal to například na dvojici blízkých státníků, která mu měla na pokyn zesnulého vůdce radit s politickými a vojenskými kroky. Jednalo se o jeho tetu Kim Kyong-hui a jejího manžela Čang Song-tcheka. Účelem tohoto mentoringu, podle webu The Telegraph, bylo také ukázat Kim Čong-una jako silnou osobnost těm generálům, kteří v něj nevěřili.

Doporučeno
Nina Špitálníková: V Severní Koreji mě zadržela tajná policie. Popravuje se tam na náměstí před očima dětí Nina Špitálníková: V Severní Koreji mě zadržela tajná policie. Popravuje se tam na náměstí před očima dětí 25. června 2019 15:36

Mladý vůdce měl však jiné úmysly. V roce 2013 se naopak rozhodl popravit Čang Song-tcheka a celou jeho rodinu. Oficiálním důvodem byla vlastizrada. Vyvraždění rodiny jeho strýce se však nakonec nepotvrdilo, 12. prosince toho roku byl zastřelen pouze on. Pozdějším důkazem jeho moci byla například smrt jeho dalšího bratra Kim Čong-nama, který byl údajně na příkaz zavražděn severokorejskými agentkami v Malajsii, protože se negativně vyjádřil vůči režimu.

Rodina

Kim Čong-un kromě svého diktátorského vládnutí zvládá i život rodinný. Podle webu Business Insider se potají oženil se zpěvačkou Ri Sol-ču v roce 2009. O jich dětech se toho také mnoho neví. Předpokládá se, že první, chlapec, se jim narodil už v roce 2010. O tři roky později se jim měla narodit dcera a v roce 2017 ještě jedno dítě. Dohromady by tedy měli mít děti tři.

Minimálně jedno z dětí si měl v náručí pochovat i cizinec. Láska k basketbalu se v rodině traduje, a přestože se otci nynějšího vůdce, který měl doma videotéku se všemi zápasy Michaela Jordana, nepodařilo známou hvězdu do země přivést, jeho syn byl ve vytváření přátelských svazků s hráči NBA úspěšnější. Samozvaný životní přítel severokorejského lídra a bývalý hráč Chicago Bulls Dennis Rodman se s potomkem Kim Čong-una setkal.

Je pravděpodobné, že Rodman prozradil jméno Kimovy dcery do médií. Zmínil se totiž o tom, že si pochoval Kimovu dceru. Mělo by jít o Kim Ču-e, která se narodila v roce 2013. 

Kimova vláda

Těžko říct, jak s vnitrostátní politikou, každopádně přístup k mezinárodním vztahům má Kim Čong-un vcelku vrtkavý. Při uvolnění tenze mezi západem a Severní Koreou, přišla rána zevnitř. Na osobu Nejvyššího vůdce byl v roce 2013 spáchán atentát, který měl být zosnován Severokorejci.

Doporučeno
Koronavirus měl v Severní Koreji zabít skoro 200 vojáků, přesný počet nakažených ale neznáme (Rozhovor) Koronavirus měl v Severní Koreji zabít skoro 200 vojáků, přesný počet nakažených ale neznáme (Rozhovor) 9. dubna 2020 12:30

Prý se jednalo o reakci na degradování jednoho ze čtyřhvězdičkových generálů, což mělo způsobit destabilizaci moci. V reakci na tuto událost se Kim rozhodl svou pozici uhájit, a možná i kvůli odvedení pozornosti znovu vést represivní politiku proti Jižní Koreji.

Severní Korea nadále prováděla jaderné testy, hrozila světu a svět hrozil jí. Pravdou však bylo, že sankce Ameriky, uvalené na zemi na severu korejského poloostrova, měly obrovský vliv. Prakticky dodnes zde vládne hladomor a ještě větší nedostatek prakticky úplně všeho. Po usednutí prezidenta Donalda Trumpa do úřadu, se situace vyostřila ještě více, když Trump prohlásil Severní Koreu za nepřítele číslo jedna a požadoval okamžitou denuklearizaci.

Ve vesnici Pchanmundžom, na demarkační lini oddělující Severní a Jižní Koreu, se vůbec poprvé setkaly protějšky těchto zemí 27. dubna 2018. Vlevlo je Kim Čong-un a vpravo jihokorejský prezident Mun Če-in.

Polobůh Kim Čong-un: Z milovníka Chicago Bulls, který ochutnal život v západní Evropě, nejznámějším diktátorem světa
Zdroj: TASR/AP

Na přelomu let 2017 a 2018 byla situace natolik vyostřena, že se zdálo že by opravdu mohl vypuknout jaderný konflikt, nicméně ještě v roce 2018 bylo všechno jinak. Poprvé v historii, v rámci urovnávání vztahů, se Kim Čong-un jako severokorejský vůdce objevil na jihokorejské půdě.

Začal také urovnávat zkřehlé vztahy s Čínou a nakonec se v červnu 2018 v Singapuru sešel s americkým protějškem Donaldem Trumpem. Mimochodem, takové setkání amerického prezidenta a severokorejského vůdce se událo také poprvé v historii.

Jednání Trumpa s Kim Čong-unem ve Vietnamu. Severokorejec prý požadoval zastavení veškerých sankcí, k nimž jako protiváhu slíbil pouze částečnou denuklearizaci. Tu Amerika odmítla.

Polobůh Kim Čong-un: Z milovníka Chicago Bulls, který ochutnal život v západní Evropě, nejznámějším diktátorem světa
Zdroj: TASR/AP

Denuklearizační dohoda však nebyla ze strany Severní Korey dodržena. I přes ujišťování severokorejské strany, že upustí od vedlejších jaderných pokusů, americkou stranu nepřesvědčila. Proto se následný summit ve Vietnamu, uspořádaný v roce 2019, nezdařil, a  jednání uvízla na bodu mrazu

Co se děje s Kimem dnes

V čase rozšíření koronavirové nákazy šly tak nějak všechny ostatní zprávy stranou, nicméně i před rozšířením nemoci moc nebylo o Severní Koreji slyšet. Jasné bylo akorát to, že jednání o skončení nukleárního programu se Spojenými státy utichlo. Poslední dny ale přinesly šokující dohady o úmrtí Nejvyššího vůdce Korejské lidově demokratické republiky

Jak jsme tě informovali v článku, jisté japonské i hongongské zdroje tvrdily, že Kim Čong-un je po smrti. Tuto informaci měla potvrdit zástupkyně ředitele hongkongského zpravodajského kanálu HKSTV v sobotu večer, která je shodou okolností neteří čínského ministra zahraničí. Tuto zprávu měla z věrohodného zdroje. Zdravotní problémy podporuje také fakt, že do Severní Koreji přicestovalo několik čínských špičkových lékařů.

Satelitní záběr rezortu Kim Čong-una ve Wosonu

Polobůh Kim Čong-un: Z milovníka Chicago Bulls, který ochutnal život v západní Evropě, nejznámějším diktátorem světa
Zdroj: TASR/AP

Na veřejnosti se vůdce naposledy ukázal 11. dubna. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby se nakonec objevil na Dni Slunce 15. dubna, během nějž se oslavují narozeniny Kim Ir-sena. Zprávy jihokorejského intelu z pondělí 27. dubna, o kterých jsme psali zde, však tvrdí, že by měl být naživu a rekreovat po operaci srdce ve svém sídle ve Wonsanu už od 13. dubna. Má to dokazovat satelitní snímek, který zachytil jeho obrněný vlak „zaparkovaný“ u jeho sídla.

Jestli severokorejský lídr žije, ukáže čas. Žádná vláda nevydrží dlouho, pokud se neukáže vladař. V případě, že by byla smrt Kim Čong-una potvrzena, vládnoucí linie Kimů by ale neměla zaniknout. Nejen, že má vládce syna, má také sestru, která je prý stejně připravena hájit korejské lidově demokratické hodnoty jako její bratr. Otázkou zůstává, jestli není překážkou její pohlaví. Každopádně i o ní si můžeš také přečíst v našem dalším článku

Domů
Sdílet
Diskuse