Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
29. července 2022 11:48
Čas čtení 1:12

Desítky pláží v severní Itálii jsou zavřené, v moři platí zákaz koupání kvůli E. coli

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Vysoké teploty a sucha zhoršují kvalitu mořské vody.

Kvůli vysokým teplotám a suchu, které trápí Evropu, se zhoršila kvalita mořské vody. Na části italského pobřeží u Jaderského moře je situace natolik špatná, že regionální agentura pro ochranu životního prostředí Arpae vydala zákaz koupání ve více oblastech, informovala italská agentura Ansa.

Teplota mořské vody stoupá, což má mimo jiné vliv i na množení bakterií, a pro přetrvávající sucha se zase méně obměňuje voda v řekách, čímž se více znečišťují vodní toky, které následně končí v moři. To zapříčinilo nadměrný výskyt bakterie E. coli. Proto je vydán zákaz koupání se v moři na neurčito, než se hodnoty opět vrátí do normálu. Týká se to nejméně 22 pláží na severovýchodním pobřeží Itálie. 

29. července 2022 10:29 Čas čtení 1:32 OSN: Přístup k čistému a zdravému životnímu prostředí je všeobecné lidské právo OSN: Přístup k čistému a zdravému životnímu prostředí je všeobecné lidské právo

Omezení přišlo během vrcholící turistické sezóny, což pocítí mnoho místních podnikatelů. Navíc tyto oblasti závislé na cestovním ruchu již trpěly dva roky během pandemie koronaviru.

Starosta Rimini Jamil Sadegholvaad spolu s poslanci požádal celý kraj o setkání, při kterém by tuto záležitost měli co nejdříve vyřešit.

Co je E. coli?

Escherichia coli je bakterie, jejíž převážná část kmenů je stálou součástí střevní flóry lidí a zvířat. Mají významnou roli při zachovávání fyziologických pochodů ve střevě a jen velmi zřídka zapříčiňují vznik onemocnění.

Jsou však mezi nimi i patogenní kmeny vyvolávající průjmová onemocnění. Pro vznik onemocnění stačí velmi nízká infekční dávka. Bakterie je poměrně odolná vůči vnějším vlivům, přežije měsíce v půdě či ve vodě. Inkubační doba je 3 až 8 dní a onemocnění s sebou přináší mírné průjmy až krvavé stolice. 

29. července 2022 12:28 Čas čtení 1:21 Konzumace většího množství chipsů a sušenek souvisí se zvýšeným rizikem demence, tvrdí vědci Konzumace většího množství chipsů a sušenek souvisí se zvýšeným rizikem demence, tvrdí vědci

Aby se člověk této bakterii vyhnul, je důležité dodržování základních preventivních hygienicko-epidemiologických pravidel. „Dobře si umýt ruce –⁠ především po použití záchodu a při přípravě jídla. Určitě také když přijdeme domů z MHD. EHEC jsou velice infekční a stačí minimální množství k nakažení člověka,“ uvedl Petr Petráš ze Státního zdravotního ústavu pro server Aktuálně. Dále je nutné dodržet správnou tepelnou úpravu potravin.

Domů
Sdílet
Diskuse