Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. července 2022 12:28
Čas čtení 1:21

Konzumace většího množství chipsů a sušenek souvisí se zvýšeným rizikem demence, tvrdí vědci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Konzumace většího množství chipsů a sušenek souvisí se zvýšeným rizikem demence, tvrdí vědci
Zdroj: Unsplash/Olga Kozachenko/volně k užití

Studie ukázala, že lidé, kteří konzumují největší množství zpracovaných potravin, jako jsou například brambůrky či čokoláda, mohou mít vyšší riziko vzniku demence než ti, kteří konzumují nejmenší množství.

Je nutné zdůraznit, že studie publikovaná v odborném časopise Neurology neprokázala, že ultrazpracované potraviny způsobují demenci. Pouze ukazuje souvislost. 

Do studie zahrnul výzkumný tým přes 72 tisíc účastníků nad 55 let, kteří v době zahájení netrpěli demencí. Ta byla na konci studie diagnostikována 518 z nich. Sledováni byli v průměru 10 let. Výzkumníci zjišťovali, kolik ultrazpracovaných potravin lidé snědli, a to tak, že vypočítali jejich gramy na den a porovnali je s gramy ostatních potravin, aby vytvořili procento jejich denní stravy. Poté rozdělili účastníky do čtyř stejných skupin od nejnižšího procenta spotřeby ultrazpracovaných potravin po nejvyšší. 

Mezi ultrazpracované potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru, tuku a soli a nízkým obsahem bílkovin a vlákniny patří například nealkoholické sladké a perlivé nápoje, slané a sladké pochutiny, zmrzlina, uzeniny, smažené jídlo, kečup a ochucené cereálie.

V průměru tvořily ultrazpracované potraviny 9 % denního jídelníčku lidí z nejnižší skupiny, tedy v průměru 225 gramů denně, zatímco u lidí z nejvyšší skupiny to bylo 28 %, tedy v průměru 814 gramů denně. Jedna porce výrobků, jako je pizza nebo rybí prsty, odpovídala 150 gramům. Hlavní skupinou potravin, která přispívala k vysokému příjmu ultrazpracovaných potravin, byly nápoje následované sladkými výrobky a ultrazpracovanými mléčnými výrobky.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V nejnižší skupině onemocnělo demencí 105 z 18 021 osob, zatímco v nejvyšší skupině 150 z 18 021 osob. Po zohlednění faktorů, které by mohly mít vliv na riziko onemocnění, vědci zjistili, že s každým 10% zvýšením denního příjmu ultrazpracovaných potravin bylo u lidí o 25 % vyšší riziko demence. Vědci také na základě údajů ze studie odhadli, že kdyby člověk nahradil 10 % ultrazpracovaných potravin nezpracovanými nebo minimálně zpracovanými potravinami, jako je čerstvé ovoce, zelenina, luštěniny, mléko a maso, měl by o 19 % nižší riziko demence.

„Naše výsledky také ukazují, že zvýšení množství nezpracovaných nebo minimálně zpracovaných potravin o pouhých 50 gramů denně, což odpovídá půlce jablka, porci kukuřice nebo misce cereálií, a současné snížení množství ultrazpracovaných potravin o 50 gramů denně, což odpovídá čokoládové tyčince nebo porci rybích prstů, je spojeno s 3% snížením rizika demence,“ uvedl pro Science Daily autor Huiping Li.

Domů
Sdílet
Diskuse