Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
30. července 2022 16:42
Čas čtení 0:33

Připojí se část Ukrajiny k Rusku? Proruské úřady prý chtějí spustit hlasování v referendu

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Připojí se část Ukrajiny k Rusku? Proruské úřady prý chtějí spustit hlasování v referendu
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Uskutečnit by se prý mohlo již koncem roku.

Na okupovaných jižních územích Ukrajiny se Ruskem dosazené úřady pravděpodobně připravují na vyhlášení referenda o připojení k Rusku. S informací přišlo britské ministerstvo obrany. Referendum by podle jejich zjištění mohlo proběhnout do konce roku.

„Místní úřady pravděpodobně nutí místní obyvatele, aby zveřejnili osobní údaje na sestavení voličských seznamů,“ uvedlo tamní ministerstvo obrany. Se stejnou informací přišla i velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfield.

30. července 2022 10:10 Čas čtení 0:34 Rusko má v úmyslu vymazat Ukrajinu z mapy světa, prohlásila americká velvyslankyně při OSN Rusko má v úmyslu vymazat Ukrajinu z mapy světa, prohlásila americká velvyslankyně při OSN
ukrajinští vojáci kyjev invaze rusko ukrajina válka
Zdroj: TASR/AP

Ta tvrdí, že Rusko v Doněcké, Luhanské, ale i v jižní Chersonské a Záporožské oblasti dosazuje „nezákonné představitele s cílem uspořádat tam falešná referenda nebo nařídit dekrety připojení k Rusku“. Tímto způsobem chce Moskva podle Greenfield postupně vymazat Ukrajinu z mapy Evropy.

Průzkum Kyjevského mezinárodního sociologického institutu však poukazuje na to, že 84 % Ukrajinců odmítá odstoupení svého území ve prospěch Ruska. Proti této možnosti jsou ve velké míře i lidé, kteří žijí ve východních oblastech Ukrajiny, kde probíhají boje.

Domů
Sdílet
Diskuse