Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
4. srpna 2022 15:00
Čas čtení 0:47

Země se začala otáčet rychleji. Minulý měsíc byl zaznamenán historicky nejkratší den

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Země se začala otáčet rychleji. Minulý měsíc byl zaznamenán historicky nejkratší den
Zdroj: Pexels/pixabay/volně k užití

Vědci se domnívají, že výkyvy by mohly být způsobeny přílivem a odlivem Země, což je posun pevného zemského povrchu způsobený gravitací Měsíce a Slunce.

Podle vědců se Země otáčí rychleji a nedávno kvůli tomu zaznamenala nejkratší den v historii – 29. června 2022 byl den o 1,59 milisekundy kratší než normální den, uvedl pro CBS News vědec Leonid Zotov.

Normální délka dne činí 86 400 sekund. V posledních letech se však rotace Země zrychlila, což některé dny zkrátilo o milisekundy. „Od roku 2016 se Země začala zrychlovat,“ řekl Zotov, který pracuje pro Lomonosovovu moskevskou státní univerzitu a nedávno publikoval studii o tom, co by mohlo způsobovat změny v rotaci Země. „V letošním roce se Země otáčí ještě rychleji než v letech 2021 a 2020,“ dodal.

 

Zotov a jeho kolegové se domnívají, že výkyvy by mohly být způsobeny přílivem a odlivem Země, což je posun pevného zemského povrchu způsobený gravitací Měsíce a Slunce. Podle vědců není každý den kratší, ale pokud bude tento trend pokračovat, možná se bude muset změnit univerzální způsob měření času na Zemi. Někteří vědci navrhují zavedení takzvané záporné přestupné sekundy. 

Na rozdíl od přestupných let, kdy se přidává jeden den navíc, by záporná přestupná sekunda znamenala, že hodiny jednu sekundu přeskočí. Někteří inženýři jsou proti zavedení přestupné sekundy, protože by to mohlo vést k rozsáhlým a ničivým technickým problémům.

Domů
Sdílet
Diskuse