Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
4. srpna 2022 20:35
Čas čtení 0:59

Zákaz koupání na pražském koupališti Džbán stále platí. Hygienici evidují přemnožené sinice

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zákaz koupání na pražském koupališti Džbán stále platí. Hygienici evidují přemnožené sinice
Zdroj: Vodní nádrž Džbán, Autor: Daniel Baránek, licence: CC BY-SA 4.0, zdroj: Wikimedia Commons

Lidé s citlivou kůží, děti či osoby s oslabeným imunitním systémem by se podle hygieniků měli v těchto dnech vyvarovat svlažování ve vodě také na hostivařské přehradě.

Pracovníci pražské hygienické stanice zatím neodvolali zákaz koupání v přírodním koupališti Džbán v Praze 6. Ten byl vyhlášen kvůli přemnoženým sinicím ve vodě. Hygienici vydali zákaz 22. července. V ostatních přírodních koupalištích v Praze, v nichž hygienici analyzují kvalitu vody, je voda čistší. Vyplývá to z informací na webu pražské hygienické stanice.

Pokud přemýšlíš, kam se naložíš do vody, koukni na náš seriál Kde se koupat.

 
Stejně jako v roce 2021 platí i letos na koupališti Džbán na Litovickém potoce zákaz koupání. V závěru letošního července tam hygienici zjistili téměř dvojnásobné překročení limitu chlorofylu a sinic ve vodě. K jejich množení přispívá teplé počasí. Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Objevit se mohou vyrážky, rýma či dýchací obtíže, při velmi vážné otravě může podle hygieniků dojít i k trvalému poškození jater.

Celkem pracovníci hygienické stanice hlavního města kontrolují sedm míst, kde se lidé ve volné přírodě na území metropole mohou koupat. Podle hygieniků se mohou Pražané bez obav koupat v betonové nádrži Divoká Šárka v údolí Šáreckého potoka a v biotopech v Radotíně a na Lhotce v Praze 4. Tato přírodní koupaliště získala od hygieniků dlouhodobě nejlepší známku jedna na pětibodové škále. Nezávadná voda je i v rybnících Motol a Šeberák.

4. srpna 2022 16:16 Čas čtení 0:59 Praha schválila novelizaci, která stavebními předpisy umožní reagovat na klimatické změny Praha schválila novelizaci, která stavebními předpisy umožní reagovat na klimatické změny

Lidé s citlivou kůží, děti či osoby s oslabeným imunitním systémem by se podle hygieniků měli v těchto dnech vyvarovat osvěžování se ve vodě také v hostivařské přehradě. Naopak seznam přírodních koupališť, která jsou v pořádku a můžeš se tam jít osvěžit, najdeš tady

Domů
Sdílet
Diskuse