Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Biooo.
31. srpna 2022 10:30
Čas čtení 2:56
Sponzorovaný obsah

Přírodní znamená BIO, dekorativka je špatně pigmentovaná: Vyvracíme mýty o přírodní kosmetice

Přírodní znamená BIO, dekorativka je špatně pigmentovaná: Vyvracíme mýty o přírodní kosmetice
Zdroj: Unsplash/Christopher Campbell
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI PŘÍRODNÍ KOSMETIKA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

O tzv. přírodní kosmetiku se zajímá stále více lidí. Mnoho z nich ale neví, jak poznat kvalitní produkty.

Přírodní neboli organická kosmetika je oproti konvenční šetrnější k našemu tělu i k přírodě. S organickými výrobky se však pojí několik mýtů, které mohou být zavádějící. Lidé si například často pletou výrazy přírodní kosmetika a BIO kosmetika nebo mají pocit, že je neúčinná či finančně nedostupná. Proto se na tyto mýty blíže podíváme a vysvětlíme, jak je to doopravdy.

Jak poznat přírodní kosmetiku?

Organický kosmetický produkt je vyrobený ze složek přírodního původu. Ve složení by se rozhodně neměly objevit parabeny, ropné deriváty (paraffinum liquidum, mineral oil, petrolatum, ...), syntetické vonné látky, polyethylenglykol (PEG), silikony a syntetická pěnidla (laurylsulfát sodný a laurethsulfát sodný). 

Kvalitní produkty lze spolehlivě poznat podle certifikátů na obalu, které udělují kontrolní orgány dohlížející na složení i způsob zpracování jednotlivých složek. Mezi nejznámější certifikace zajišťující přírodní původ patří například CPK, NaTrue, Ecocert nebo BDIH. Kvalitní certifikované produkty nabízí značky Mossa, Martina Gebhardt, Uoga Uoga nebo Coslys, které lze koupit ve specializovaných e-shopech, jako je Biooo.cz.

certifikáty, přírodní kosmetika
Zdroj: Refresher

Mýtus č. 1: Přírodní znamená BIO

Ne všechny produkty přírodní kosmetiky automaticky nesou označení BIO. Hlavní rozdíl mezi přírodní a BIO kosmetikou spočívá v tom, že výrobky označené BIO musí obsahovat pouze suroviny v BIO kvalitě. Tedy všechny musí být nejen přírodního původu, ale k jejich pěstování nesmí být použita žádná syntetická hnojiva ani přípravky proti škůdcům. Takové složky také musí pocházet z tzv. ekologického zemědělství, jehož smyslem je produkovat kvalitní a prospěšné výrobky trvale udržitelným způsobem.

Pozor, některé výrobky mají v názvu, že obsahují BIO složku, to však neznamená, že je v BIO kvalitě celé složení. Jistotou, že produkt kompletně splňuje standardy BIO kvality, je vždy certifikát uvedený na obalu.

bio, kosmetika
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Mýtus č. 2: Vyřeší problémy s pletí ihned a bez námahy

Marketing některých konvenčních značek vyznívá tak, že jsou jejich produkty zázraky, které vyléčí problematickou pleť takřka přes noc a bez práce. Kosmetická péče jde však ruku v ruce se životním stylem. Žádná kosmetika nedokáže zázraky, pokud její používání nedoprovází vyvážená strava, dostatek pohybu a péče o duševní zdraví. Kvalitu pleti ovlivňuje mnoho faktorů, proto je důležité se na péči zaměřit komplexně.

Také u přírodní kosmetiky je obvykle nutné si na výsledek několik týdnů či měsíců počkat. Nevytváří krycí film na pokožce, který dokáže za krátkou dobu vyvolat dojem zdravé pleti. Její používání je účinnější z dlouhodobého hlediska. Rychlost, s jakou se dostaví výsledky, se liší člověk od člověka.

Mýtus č. 3: Přírodní dekorativní kosmetika je méně kvalitní

Další poměrně rozšířenou fámou je horší kvalita přírodní dekorativní kosmetiky ve srovnání se syntetickými výrobky. Kvalita jakýchkoliv líčidel, ať už jsou to make-upy, řasenky, tvářenky, či jiné produkty, však záleží hlavně na výrobci. 

Obecně fámy, že přírodní výrobky na pleti nevydrží a špatně kryjí, už dávno neplatí. V nabídce organických značek lze najít výborně pigmentované oční stíny i rtěnky. Díky pokročilému výzkumu se dekorativní kosmetika s přírodním složením dokáže s přehledem vyrovnat konvenčním výrobkům. 

nakupuj organickou dekorativku
kosmetika, štětec
Zdroj: Shutterstock

Mýtus č. 4. Přírodní kosmetika nemůže způsobit alergickou reakci

Lidé často přechází na organickou kosmetiku, protože jim látky v syntetických produktech způsobují alergické reakce. Organické produkty tyto látky neobsahují, proto se jedná o smysluplný krok. Nedá se však obecně říct, že složení přírodních produktů alergie nezpůsobuje.

Alergická reakce se může projevit i na přírodní složku, pro některé druhy pokožky jsou dráždivé například éterické oleje nebo přírodní barviva. U jakékoliv kosmetiky platí, že je nutné vypozorovat konkrétní alergen a následně se vyhnout výrobkům, které ho obsahují. 

Dalších pár mýtů o přírodní kosmetice ve zkratce:

Je drahá: Kosmetiku s přírodními surovinami vyrábí značky ve všech cenových kategoriích. Je stejně cenově dostupná jako konvenční kosmetika.

Přírodní = vegan a cruelty free: Takové pravidlo neexistuje. I konvenční značky přichází s přírodními přípravky, jejich výroba je však stejná jako u syntetických produktů. Přírodní neznamená veganský ani netestovaný na zvířatech.

Rychle se kazí: Přírodní kosmetika sice neobsahuje chemické konzervanty, ale strach, že se pleťový krém zkazí do měsíce po otevření, opravdu není namístě. S výdrží se zvládne vyrovnat syntetickým výrobkům.

Je to jenom trend: Ve společnosti lze pozorovat celkový nárůst zájmu o zdravější životní styl. Vnímáme ho v oblasti duševního zdraví, stravy i netoxické péče o domácnost. Přírodní kosmetika je dalším dílkem skládačky, který netvoří pouze dočasný trend, ale novou normu.

Výběr kosmetiky může vyžadovat poměrně dost času. Možností je mnoho, ale ještě před nákupem konkrétních výrobků je dobré zjistit si podrobnosti o jejich složení. V Biooo encyklopedii si lze jednoduše vyhledat jednotlivé složky a dočíst se, čím jsou prospěšné, nebo naopak škodlivé. Více informací o organických značkách a přípravcích nabízí magazín Biooo

Domů
Sdílet
Diskuse