Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
10. srpna 2022 14:33
Čas čtení 1:24

Fotbalistky si zaslouží stejný plat, řekl německý kancléř. Prohlédni si, kolik vydělávají nejlépe placené hráčky

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Fotbalistky si zaslouží stejný plat, řekl německý kancléř. Prohlédni si, kolik vydělávají nejlépe placené hráčky
Zdroj: Wikimedia Commons/Steffen Prößdorf/volně k užití

Německý kancléř Olaf Scholz se vyslovil pro rovné odměňování fotbalistek poté, co se německý tým dostal do finále nedávného mistrovství Evropy.

„Můj postoj k této otázce je jasný. Má smysl diskutovat o rovném odměňování. Přednesl jsem tento návrh a jsem velmi vděčný, že existuje ochota o této otázce otevřeně mluvit,“ řekl podle The Guardian Scholz po úterní schůzce s Německým fotbalovým svazem (DFB).

Se zástupci svazu měl hovořit o tom, jak lze dopomoci tomu, aby se pro fotbal nadchlo více dívek a žen. „Samozřejmě v tom hrají velkou roli platy na takových turnajích,“ vysvětlil.

Na letošním mistrovství Evropy dosáhlo Německo největšího úspěchu na mezinárodním turnaji od roku 2015. Scholz se finále zúčastnil a na Twitteru podpořil také ženský tým: „Je rok 2022 a ženy a muži by měli být placeni stejně. To platí i pro sport, zejména pro národní týmy.“

Německé fotbalistky by v případě triumfu na turnaji obdržely každá 60 tisíc eur (v přepočtu zhruba 1,5 milionu Kč), zatímco fotbalisté by v případě vítězství na loňském Euru obdrželi každý 400 tisíc eur (téměř 9,8 milionu Kč). Prezident DFB Bernd Neuendorf uvedl, že chápe argument, že stejná práce a úspěch by měly mít také stejnou hodnotu, a poznamenal, že je o rovném odměňování ochoten diskutovat.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Jak uvádí server Euro News, například Španělská fotbalová federace před časem oznámila, že hráči a hráčky budou za reprezentaci své země dostávat stejný plat. Dohoda, která se vztahuje na příštích pět sezón, rovněž zrovnoprávní cestování, stravování a ubytování, které mají španělské národní týmy k dispozici.

Mezi další země, které již uzavřely dohody o rovném odměňování s mužskými a ženskými fotbalovými týmy, patří třeba Anglie, Irsko, Norsko či Spojené státy.

Prohlédni si, kolik vydělávají nejlépe placené fotbalistky světa:

Navzdory rostoucí popularitě a pozornosti médií jsou fotbalistky stále placeny podstatně méně než jejich mužští kolegové. Ženský fotbal se rozvíjí, ale co se týče výdělků, je stále pozadu. V grafice nalezneš částky, které si hráčky vydělaly za rok.

Domů
Sdílet
Diskuse