Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2022 17:30
Čas čtení 1:29
Ilona Hobzová

Velká Británie: Polovina lidí s příznaky rakoviny jde k lékaři až za půl roku

Velká Británie: Polovina lidí s příznaky rakoviny jde k lékaři až za půl roku
Zdroj: Unsplash/Patty Brito
NEWS VELKÁ BRITÁNIE ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vyplývá to z výzkumu britské společnosti Cancer Research.

Deník The Guardian zveřejnil výsledky výzkumu společnosti Cancer Research UK, podle kterého až padesát procent lidí ve Velké Británii s příznaky rakoviny kontaktuje svého lékaře až po šesti měsících. Mohou tak přijít o šanci včasné diagnózy, která významně zvyšuje jejich šanci na přežití.

Cesta k lepším statistikám

Do šesti měsíců kontaktovalo lékaře jen 48 procent lidí, kteří vykazovali vážné příznaky rakoviny, například potíže s polykáním nebo nevysvětlitelný úbytek hmotnosti. Větší pravděpodobnost včasné návštěvy lékaře navíc klesá u chudších lidí.

Dlouhé čekání může mít podle vědců fatální účinky na zdraví pacienta. „Jako národ nejsme moc dobří v hledání pomoci, když si všimneme, že s námi něco není v pořádku. Tato čísla to jenom potvrzují,“ okomentovala výsledek průzkumu Rachel Power, generální ředitelka Sdružení pacientů.

Nová zjištění by mohla pomoci s vysvětlením, proč má Spojené království v časné diagnostice rakoviny trvale horší výsledky než jiné evropské státy. Národní zdravotní služba (NHS) si tak stanovila zlepšení diagnózy rakoviny za prioritu. Do roku 2028 by chtěla zvýšit podíl všech případů rakoviny zjištěných v první nebo druhé fázi (kdy jsou lépe léčitelné) na 75 %. Mají k tomu pomoci například nové krevní testy a kampaně, které obyvatele přimějí k rychlejší návštěvě lékaře, pokud u sebe sledují některý ze syndromů rakoviny. 

Situace v ČR

Ministerstvo zdravotnictví nedávno přijalo Národní onkologický plán ČR 2030. Do roku 2035 se počítá s tím, že rakovina bude hlavní příčinou úmrtí obyvatel v EU, a to zejména v důsledku stárnutí populace. Rakovina se ale bohužel nevyhýbá ani mladým lidem, na toto nebezpečí se snaží upozornit organizace F*ck Cancer.

Doporučeno
Startuje největší osvětová kampaň k rakovině mladých, podporuje ji řada známých tváří Startuje největší osvětová kampaň k rakovině mladých, podporuje ji řada známých tváří 23. dubna 2022 6:00

Jako další důvody vyššího výskytu rakoviny se uvádí nedostatečná zdravotní gramotnost nebo nezdravý životní styl. I u nás proto bude nutné zajišťovat lepší prevenci. V tiskové zprávě k tomuto rozhodnutí ministerstvo uvádí: „Zásadním tématem dokumentu jsou všechny formy prevence a také následná péče a sociální služby jak pro pacienty, tak pro jejich blízké a pečující osoby. Z tohoto důvodu je zdůrazňována i role pacientských organizací.“ 


Ve výskytu nádorů celkově je ČR na 16. až 17. místě v Evropě, kolem roku 2000 patřila k nejhorším, uvádí Rozhlas ČR. Nejvíce lidí v naší zemi umírá na rakovinu plic a od letošního ledna zahájilo Ministerstvo zdravotnictví program včasné prevence tohoto typu rakoviny. Do něj se zapojily už stovky zájemců, informuje Vitalia.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse