Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
19. srpna 2022 12:30
Čas čtení 6:15

Kolik let vězení hrozí Donaldu Trumpovi po razii FBI? Vysvětlujeme skandál, kvůli kterému extremisté volají po občanské válce

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené

Bývalý americký prezident měl ve své vile na Floridě obrovské množství přísně tajných dokumentů.

Vylomili mu trezor, prohledali pracovnu, sklady i sklepy a našli tolik přísně tajných dokumentů, že je nyní podezřelý z porušení zákona o špionáži. Agenti FBI vynesli z Trumpovy vily více než 20 krabic plných dokumentů, z nichž mnohé nikdy neměly opustit speciálně zabezpečené místnosti.

Vyšetřovatelé se prý obávali, že Donald Trump má u sebe doma citlivé dokumenty o nukleárních zbraních a národní bezpečnosti USA, které by mohly způsobit katastrofu, kdyby padly do nesprávných rukou. Třeba těch ruských.

21. srpna 2022 7:00 Čas čtení 0:18 Obrazem: Jak vypadal srpen 1968 v pražských ulicích? Prohlédni si 15 fotografií z invaze vojsk do Československa Obrazem: Jak vypadal srpen 1968 v pražských ulicích? Prohlédni si 15 fotografií z invaze vojsk do Československa

Donald Trump se stal prvním americkým prezidentem v historii, jehož FBI vyšetřuje na základě špionážního zákona Espionage Act. Pokud ho nakonec po domovní prohlídce z 8. srpna obviní, prokáží mu vinu a usvědčí u soudu, Trump by mohl jen za jeden z více skutků, kvůli kterým ho nyní vyšetřují, skončit ve vězení až na 10 let.

Zatímco Trump se snaží vymlouvat a hájit své jednání na internetu, přívrženci exprezidenta mezitím vyhrožují agentům FBI, že na ně shodí „radioaktivní špinavou bombu“ a za razii v Mar-a-Lago prý vyvolají občanskou válku.

Donald Trump
Zdroj: Instagram.com/realdonaldtrump

Trump a dokumenty

Donald Trump si nikdy nedělal těžkou hlavu z nakládání s citlivými dokumenty a informacemi. Toto chování vedlo 8. srpna 2022 k razii FBI ve floridském sídle bývalého prezidenta.

Během čtyř let v pozici prezidenta Spojených států amerických se opakovaně dostával do konfliktů se svými poradci, protože pravidelně trhal, skartoval nebo vyhazoval oficiální dokumenty.

Všechny materiály, s nimiž americký prezident pracuje, však podle zákona o prezidentských záznamech musí zůstat uchovány a nesmí být zničeny. Trumpova poradkyně ho dokonce v jednom případě viděla, jak sedí za stolem v Oválné pracovně, roztrhané kousky papíru si cpe do úst a žvýká je.

„Když jsem vešla do Oválné pracovny, Donald podle mého názoru žvýkal to, co právě roztrhal. Bylo to velmi bizarní, protože je germofob a nikdy si do úst nestrká papír,“ konstatovala poradkyně. Trump si podle ní postupem času uvědomoval, že množství citlivých dokumentů bude jednou zveřejněno, a tak se jich raději chtěl zbavit jakýmkoli způsobem.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119980 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak údajný špion v Trumpově týmu informoval FBI o tom, že Trump lže.
  • Proč FBI musel provést razii navzdory tomu, že Trump dříve spolupracoval.
  • Jak se prý FBI bál, že Trump má doma dokumenty o jaderných zbraních.
  • Co na celou razii a přísně tajné materiály v trezoru říká samotný Trump.
  • Jaké tajné dokumenty o francouzském prezidentu Macronovi našli agenti FBI.
Domů
Sdílet
Diskuse