Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
23. srpna 2022 12:12
Čas čtení 1:16

Tchaj-wan řeší problém s masivními únosy občanů. Obchodníci s lidmi je lákají na dobře placenou práci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tchaj-wan řeší problém s masivními únosy občanů. Obchodníci s lidmi je lákají na dobře placenou práci
Zdroj: Wikimedia Commons/毛貓大少爺

Stovky Tchajwanců jsou podle tamních úřadů mezi neznámým počtem obětí, jež jsou drženy v zajetí a nuceny pracovat v sítích telekomunikačních podvodů v rámci obchodu s lidmi v jihovýchodní Asii.

Policejní složky na Tchaj-wanu, v Číně, Hongkongu, Macau a Vietnamu zahájily rozsáhlé operace na záchranu svých občanů a zastavení činnosti obchodníků s lidmi. Obchodníci s lidmi se zaměřují převážně na mladé Asiaty prostřednictvím sociálních médií a nabízejí jim dobře placenou práci a ubytování v zemích, jako jsou Kambodža, Thajsko, Myanmar a Laos. Po příjezdu jim seberou pasy a často je prodají různým skupinám a nutí je pracovat v kancelářích provozujících nelegální telefonní nebo internetové podvody. Informoval o tom server Guardian

Dle médií nejvíce obětí pochází z Vietnamu a Tchaj-wanu. Podle tchajwanských úřadů bylo zaznamenáno téměř 5 000 občanů, kteří odcestovali do Kambodže a nevrátili se. Policie uvedla, že identifikovala nejméně 370 z nich, již byli drženi proti své vůli, ale podle přeživších obětí je jejich počet pravděpodobně mnohem vyšší.

19. srpna 2022 9:40 Čas čtení 1:30 Tchaj-wan s USA oznámily formální oboustranná obchodní jednání Tchaj-wan s USA oznámily formální oboustranná obchodní jednání

V posledních měsících se na Tchaj-wan vrátilo nejméně 46 lidí, přičemž někteří z nich uvedli, že byli oni nebo další lidé nuceni podepsat smlouvy, byli napadáni, znásilňováni, bylo jim odpíráno jídlo a voda a často jim bylo vyhrožováno. Záchranné akce byly ztíženy nebo zkomplikovány nedostatečnou policejní ochranou a korupcí v Kambodži. Podle různých zpráv jsou mezi pachateli Tchajwanci, Číňané, Thajci a Kambodžané.

Záchranné úsilí Tchaj-wanu komplikuje jeho nedostatečná diplomatická přítomnost v Kambodži, protože tamní vláda uznává sporný nárok Pekingu na Tchaj-wan jako na svou provincii. Kambodžský ministr vnitra Sar Kheng nicméně v pátek uvedl, že jeho ministerstvo zahájí celostátní kontrolu statusu cizinců pracujících nebo pobývajících v hotelech, pronajatých nemovitostech a kasinech.

18. srpna 2022 18:14 Čas čtení 1:12 Nový azylový dům pro oběti domácího násilí v Praze pomohl prvním klientkám Nový azylový dům pro oběti domácího násilí v Praze pomohl prvním klientkám

Ačkoliv kambodžská vláda si problém uvědomuje, účinné právní prostředky nápravy pro stávající oběti a jejich rodiny nejsou dostatečné. Důkazy o takových zločinech a zločincích samotných jsou ve více zemích pod různými jurisdikcemi, a pro obchodníky s lidmi je tak snadnější využívat mezer v zákonech. Vzhledem k tomu, že Tchaj-wan je vyloučen z Interpolu a nemá dohody se zeměmi v regionu, není snadný úkol zajistit obětem spravedlnost a dostat je bezpečně domů, nebo dokonce hnát zločince k odpovědnosti, uvádí Asia Times.

Domů
Sdílet
Diskuse