Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
6. září 2022 21:00
Čas čtení 0:53

Vědci sestavili švábího kyborga, v budoucnu může pomoci při pátracích a záchranných akcích

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci sestavili švábího kyborga, v budoucnu může pomoci při pátracích a záchranných akcích
Zdroj: RIKEN CPR

Švábi jsou vybavení speciálními batohy, které fungují jako bezdrátové ovládací moduly.

Mezinárodní tým vedený výzkumníky společnosti RIKEN CPR vytvořil systém pro výrobu dálkově ovládaných kyborg-švábů. Ti jsou vybaveni malým bezdrátovým řídicím modulem, který je napájen dobíjecí baterií připojenou k solárnímu článku. V budoucnu by takto vybavení švábi mohli být nápomocní například při záchranných misích nebo by se mohli používat k průzkumu nebezpečných míst. 

Speciální batoh umožňující volný pohyb 

„Ultratenký modul organických solárních článků namontovaný na těle dosahuje výkonu 17,2 mW, což je více než 50krát větší výkon než výkon současných nejmodernějších zařízení pro sběr energie na živém hmyzu,“uvedl Kenjiro Fukuda, vedoucí výzkumný pracovník společnosti RIKEN CPR.

Vědci na hmyz připevnili speciální batoh vymodelovaný tak, aby dokonale seděl a umožňoval tvorovi volný pohyb. Batoh obsahuje lithium-polymerovou baterii a bezdrátový ovládací modul, který vědcům umožňuje na dálku ovládat pohyby hmyzu pomocí elektrické stimulace v části břicha, která řídí pohyb a přiměje hmyz otáčet se.

Připojením dobíjecí baterie, která je připevněná k solárnímu článku, se švábi mohli dobíjet v simulovaném slunečním světle, než se vydali zpět na dálkově ovládanou misi. To vše umožnila nepatrná hmotnost použité elektroniky. Modul solárních článků má tloušťku pouhých 0,004 milimetru. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Při studiu pohybu švába vědci zjistili, že jeho břicho při pohybu mění tvar a části jeho exoskeletu (vnější kostry) se překrývají. Klíčové tedy bylo navrhnout speciální batoh tak, aby obsahoval přilnavé a nelepivé části, a měnil tak tvar s pohyby švába.

Domů
Sdílet
Diskuse