Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. září 2022 18:43
Čas čtení 0:58

První chirurgická operace byla provedena před více než 30 tisíci lety, šlo o amputaci nohy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
První chirurgická operace byla provedena před více než 30 tisíci lety, šlo o amputaci nohy
Zdroj: Nature

Podle studie žil mladý pacient po operaci dalších šest až devět let.

Nejstarší známou chirurgickou operaci na světě podstoupilo asi před 31 tisíci lety dítě, které žilo na indonéském ostrově Borneo. Šlo o amputaci nohy. Archeologové tělo našli v tamní jeskyni Liang Tebo. Ti, kteří amputaci provedli, měli podle archeologů podrobné znalosti lidské anatomie a značné technické dovednosti. Studii publikoval časopis Nature. 

11. února 2022 14:07 Čas čtení 2:06 Svět si připomíná Mezinárodní den žen ve vědě. Upozorňuje na fenomén skleněného stropu, který ženám brání ve výzkumu Svět si připomíná Mezinárodní den žen ve vědě. Upozorňuje na fenomén skleněného stropu, který ženám brání ve výzkumu

Významný objev

„Znalosti lovců a sběračů, kteří operaci provedli, zabránily tomu, aby dítě při operaci ztratilo mnoho krve nebo aby se mu do rány dostala infekce,“uvádí studie, pod kterou je podepsaný archeolog Tim Maloney z Griffith University v Southportu v Austrálii a jeho další kolegové. Zahojená kost ukázala, že mladík žil po operaci ještě dalších šest až devět let. 

Protože nejsou žádné důkazy o tom, že by v místě amputace měla noha nějaké známky rozdrcení při nehodě nebo kousnutí zvířete, se vědci domnívají, že k operaci vedl neidentifikovaný zdravotní problém. O tělo bylo po operaci pečováno až do konce jeho života.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Nature

Maloneyho tým vykopal ostatky v roce 2020 z hrobu ve velké tříkomorové jeskyni. Díky metodě radiokarbonového datování spálených kousků dřeva těsně pod hrobem spolu s další datovací technikou ze zubu ze spodní čelisti mladíka mohli vědci odhadnout, kdy k operaci došlo.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Za dosud nejstarší známou operaci byla považována ta, ke které došlo před téměř sedmi tisíci lety. Šlo o neolitického muže z Francie, kterému bylo chirurgicky odstraněno levé předloktí. Nejnovější objev z Bornea ale dokazuje, že úroveň anatomie, fyziologie a chirurgických postupů, které podobná operace vyžaduje, byla na vysoké úrovni mnohem dříve. 

Domů
Sdílet
Diskuse