Olomouc tě okouzlí svým historickým centrem, opravdu hezkou zoologickou zahradou, monumentální katedrálou sv. Václava a celkově svou atmosférou. Pokud ti ani tohle není dost, můžeme přihodit ještě několik pekáren. Pak už možná nebudeš chtít odjet.
Babí léto máme za sebou, HOA season je v plném proudu, ze skříně už vytahujeme svoje oblíbené mikiny a džínové bundy. Na výlety k vodě už to úplně není, na vycházky po adventních trzích je ale ještě brzy. Máme tu skvělé období na poznávání krás českých měst. Jedním takovým může být třeba Olomouc, která je krásná a má co nabídnout. Ať už ses sem například přistěhoval*a za studiem, nebo si chceš udělat jen výlet.
Určitě si projdi historické jádro Olomouce. Kromě barokních kašen tady najdeš taky kuriózní orloj z padesátých let, krásné kostely, malebné uličky, měšťanské domy, historické opevnění nebo třeba sochy. Ne nadarmo je celé centrum městskou památkovou rezervací.
A až ti po této procházce pořádně vyhládne, vydej se do jedné ze skvělých pekáren, kterých má Olomouc taky několik. Nemusíš je ani složitě vyhledávat, přinášíme ti seznam hned několika podniků, které jsme pro tebe vyzkoušeli a myslíme si, že sem opravdu vyplatí zajít.
Pastryum
Kde: Ztracená 262/22
Otevírací doba: úterý, čtvrtek, sobota – od 9:00 do vyprodání
Croissanty s několika druhy opravdu vynikajících náplní, croffiny, danishe nebo makový a skořicový šnek – to je nabídka malého podniku vzdáleného jen jednu ulici od Horního náměstí. Vše nádherně vypadá, ještě o trochu líp chutná. Nabídka se sice mění, vždy se ale můžeš těšit na nadýchané těsto a nápadité náplně.
Při naší návštěvě jsme si mohli vybrat například z croissantů s bílou čokoládou a malinami, slaným karamelem a čokoládou, pistácií nebo bešamelem, šunkou sýrem a hořčicí. Nechyběl ani skořicový, pistáciový a karamelový cruffin či makový šnek s povidly a švestkou. Poslední zmíněné určitě můžeme doporučit, stejně tak slaný a pistáciový croissant. S náplní tady rozhodně nešetří, pečivo je opravdu syté, sem se vyplatí vyrazit i s prázdným žaludkem.
Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Tohle přísloví platí v Pastryu více než kdekoliv jinde. Otevírací doma je tady totiž nastavená flexibilně, a to do vyprodání. Podle slečny, která nám zdejší dobroty prodávala, zavírá podnik obvykle okolo páté hodiny odpoledne. O víkendu se ale může stát, že jsou pulty prázdné třeba už v jednu hodinu. Osobně bychom tedy doporučili navštívit Pastryum spíše dopoledne.
Long story short
Kde: Koželužská 945/31
Otevírací doba: Neděle – čtvrtek od 8:00 do 22:00, pátek – sobota od 8:00 do 23:00
Až si prohlédneš dominantu Olomouce – kostel sv. Václava, zamiř o dvě ulic dál do Long story short. V jednom objektu tady mají restauraci, pekárnu i kavárnu. Pečivo si tak můžeš koupit buď na cestu s sebou nebo si s ním sednou ve zdejší kavárně.
Vybrat si můžeš buď přímo v pekárně, kterou najdeš ve stejném vchodu jako restauraci, nebo v užší nabídce v kavárně. Ať už nakoupíš kdekoliv, vždy si s tím můžeš v podniku posedět. Pochutnat si můžeš na focaccie, loupácích, croissantech, skořicovém šneku či croffinu.
Svatým grálem Longu je pak za nás jejich chleba. Křupavá kůrka s nadýchanou střídou, která ti doma vydrží čerstvá i několik dní. Mňam.
Štrúdlárna
Kde: Denisova 295/27
Otevírací doba: Pondělí – pátek od 9:00 do 19:00, Sobota – neděle od 10:00 do 15:00
Název asi sám za sebe vypovídá, na čem si tady pochutnáš. Tohle není štrůdl, který ti babička nabídne v neděli po obědě. Jablečnou klasiku si tu sice taky dáš, za nás ale doporučujeme sáhnout spíše po zajímavějších variantách. Na své si tu přijdou milovníci a milovnice sladkého i slaného pečiva.
Zaujmout by tě mohl třeba makovo-povidlový, borůvkovo-tvarohový, meruňkovo-tvarohový nebo malinovo-tvarohový štrúdl. Ze slaných druhů si můžeš vybrat například z bazalkového štrúdlu se sušenými rajčaty a mozzarellou, náplň s tvarůžky a slaninou nebo nivou a slaninou.
Ingrediencemi zabalenými do listového těsta tady rozhodně nešetří, každý kousek je opravdu výrazný a plný chuti. Za nás dáváme velký palec nahoru a pět babiček z pěti makovo-povidlovému.
Coffee Library
Kde: Biskupské náměstí 9/1
Otevírací doba: Pondělí – pátek od 8:00 do 19:00, sobota – neděle od 9:00 do 17:00
Jestli studuješ na UPOLu a už jsi stihl*a zajít do knihovny, tenhle podnik jsi pravděpodobně potkal*a. Coffee Library není pekárna v pravém slova smyslu, kromě kafe či skvělých zákusků si tady ale dáš i koláče a buchty, které si tady taky sami pečou.
Očekávat můžeš osvědčené kousky jako je makovec, perník, hraběnčiny řezy nebo rybízový koláč. Jedná se o poctivou klasiku, která je ale dotažená do detailu. Rozhodně se nemusíš bát dusivého těsta nebo sladké hmoty bez duše. Na talíř dostaneš opravdu férový kus, a to za studentsky přijatelnou cenu.
Teď už nám nezbývá než ti popřát dobrou chuť. Máš pocit, že jsme na nějakou skvělou pekárnu v srdci Olomouce zapomněli? Dej nám vědět do komentářů. Můžeme tam vyrazit třeba příště.