Ať už v Olomouci studuješ, nebo jen hledáš tip na poctivý gastro výlet, podívej se, kam vyrazit na dobrý brunch.
Málokdo ví, že o vznik brunchů se vlastně zasloužila kocovina. V roce 1895 vyšel v časopisu Hunter's Weekly článek spisovatele Guye Beringera, kde radil, že pozdější vstávání spojené s dobrým jídlem pomůže všem, kteří to předchozí den přehnali s pitím.
Ačkoliv kulturu brunchů možná původně spustila kocovina, rozhodně to není podmínka pro to, aby sis „snídaňooběd“ nebo „sníďoběd“ dopřál*a i ty. Ať už jsi milovník*milovnice dobrého jídla, nebo plánuješ studentskou párty a čeká tě pak těžké ráno, Refresher ti přináší pět tipů, kam za dobrým brunchem vyrazit v Olomouci.
Café na Cucky
Brunch do: 13:00
Café na Cucky najdeš přímo v srdci Olomouce na Dolním náměstí. Divadelní kavárna není příliš velká, pokud se tam tedy chceš vypravit s partou kamarádů, doporučujeme ti udělat si předem rezervaci. Jejich snídaňové menu ale opravdu stojí za to.
Kavárna nabídku obměňuje každý měsíc, tu aktuální najdeš na jejich Instagramu. Jídlo si můžeš objednat zvlášť, nebo ve výhodném balíčku spolu s teplým nápojem, džusem a sladkou tečkou. Na své si přijdou příznivci slaných i sladkých pokrmů. V nabídce nechybí ani mimosa pro ty, kteří chtějí zážitek jako ze Sexu ve městě.
Konvikt
Brunch do: 11:00
Jedinečná atmosféra ve spojení s výborným jídlem. Jestli si představuješ svůj ideální brunch takto, vyraž do Konviktu. Turecká vejce nebo třeba podmáslové lívance s ostružinovou marmeládou si vychutnáš přímo v jádru jezuitského konviktu ze 17. století.
Na brunch si tady sice musíš trochu přivstat, snídaňové menu platí pouze do 11 hodin, budíku na devátou ale nebudeš litovat. Za nás osobně vede jejich Kimchi grilled cheese sandwich, v nabídce mají ale třeba i omeletu s parmazánem, hummus se sezónní zeleninou nebo již zmíněné turecké vejce či lívance. Pro tvrdé spáče nabízí Konvikt od čtyř hodin i odpolední menu.
Café La Fée
Brunch do: 14:00
Café La Fée podává brunche pouze o víkendu. Je to ale skvělá volba pro ty, kteří si rádi přispí, z brunchového menu si totiž objednáš až do dvou hodin odpoledne. Jak už sám název napovídá, kavárna je zařízená v provensálském stylu. Na chvíli se tak budeš moci cítit doslova jako Emily in Paris. I tady se vyplatí udělat si rezervaci předem.
Nabídka se mění každý týden, pro tu aktuální tak zamiř na jejich instagram. Na své si tu obvykle přijdou milovníci sladkého i slaného brunche. Pro ty, kdo by snad ani do dvou hodin do kavárny nestihli dorazit, má podnik během celého dne připravené palačinky.
Kafec
Brunch do: celý den
Vejce Benedikt, slané i sladké wafle nebo toasty? To je Kafec. K tomu všemu si ještě odneseš zážitek z nádherného prostředí secesní Vily Primavesi s výhledem na Bezručovy sady. Kromě jídla si můžeš pochutnat i na výběrové kávě, kterou si Kafec sám praží. A to nejlepší – zapomeň na budík, brunchové menu si tu dopřeješ během celého dne.
Stálou nabídku si můžeš prohlédnout na jejich webových stránkách. Za nás osobně vede wafle Benedikt z bylinkového těsta, menu je ale mnohem širší.
Long Story Short
Brunch do: 11:00
Na konec jsme si nechali něco speciálního. Na rozdíl od předchozích podniků, Long Story Short nabízí all you can eat snídaňový bufet. Jestli máme ale vybrat jedinou věc, kvůli které bys měl*a do této kavárny zajít, je to jejich chleba. Long Story Short ho peče ve vlastní pekárně. Křupavá kůrka s neuvěřitelně heboučkou střídkou si tě instantně získá. V bufetu si můžeš nabrat čerstvého pečiva, domácího hummusu, pomazánky, uzenin, sýrů, zeleniny, ovoce či vajec, co jen hrdlo ráčí. Stejně tak jogurtu s granolou a sušeným ovocem, oříšků i domácích buchet. V ceně bufetu je i několik druhů džusu a i filtrovaná káva, takže na své si přijdou i milovníci té výběrové.
Podnik najdeš jen kousek od olomoucké dominanty katedrály sv. Václava. Romantická cihlová budova původního historického městského opevnění skrývá moderní interiér. Jestli si chceš o víkendu ozdobit stories dobrými gastro fotkami, Long Story Short je přímo pro tebe.