Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2022 14:07
Čas čtení 2:06
Adéla Ježková

Svět si připomíná Mezinárodní den žen ve vědě. Upozorňuje na fenomén skleněného stropu, který ženám brání ve výzkumu

Svět si připomíná Mezinárodní den žen ve vědě. Upozorňuje na fenomén skleněného stropu, který ženám brání ve výzkumu
Zdroj: Unsplash/National Cancer Institute/volně k užití
NEWS VĚDA
Uložit Uložené

11. únor každoročně upozorňuje na nerovné postavení dívek a žen ve vědě. Česká republika přitom tento trend potvrzuje, žen je u nás ve vědě méně než jinde v EU.

Navzdory mnohým průkopnickým výzkumům jsou ženy ve vědě na celém světě zastoupeny jen zhruba ve 30 %. Podle zprávy UNESCO Science Report: Towards 2030 z roku 2021 v Evropě zastávají ženy pouze 11 % vedoucích pozic ve výzkumu.

Jejich práce se jen zřídkakdy dočká zaslouženého uznání. V horším případě je ukradena, své by o tom jistě mohly říct například Rosalinda Franklin, Jocelyn Bell Burnell, Lise Meitner nebo Chien-Shiung Wu.

Z dat Českého statistického úřadu za rok 2019 vyplývá, že z 714 laureátů Nobelových cen za vědu a výzkum bylo jen 26 žen.

I z těchto důvodů vyhlásilo v roce 2015 Valné shromáždění Organizace spojených národů Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který připadá na 11. únor. Oficiální shromáždění se uskuteční online z ústředí OSN v New Yorku.

Domů
Sdílet
Diskuse