Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
12. září 2022 19:25
Čas čtení 1:42

Policie rozkryla gang z Karlovarska, měl vyrábět stovky kilogramů pervitinu

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Policie rozkryla gang z Karlovarska, měl vyrábět stovky kilogramů pervitinu
Zdroj: Policie ČR

Výrobci měli velmi sofistikovaný způsob práce, jednali skrytě a snažili se na sebe neupozorňovat. Jejich produkce ale byla o to nebezpečnější, jelikož se nacházela u zdroje pitné vody na Chebsku.

Policisté z Národní protidrogové centrály si zapsali další úspěch. Podařilo se jim v rámci akce KOZEL II počátkem letošního srpna rozbít gang výrobců pervitinu, kteří se zaměřovali na velké objemy a prodej do jiných krajů i do zahraničí. Našli u nich 20 kilogramů látky, nicméně odhady hovoří až o stovkách vyrobených kilogramů drogy. Každému ze čtyřčlenného gangu hrozí 12 let vězení.

12. září 2022 10:20 Čas čtení 4:48 Soud s Babišem: V obžalobě je všechno špatně, jsem nevinen. První soudní den v kauze Čapí hnízdo skončil Soud s Babišem: V obžalobě je všechno špatně, jsem nevinen. První soudní den v kauze Čapí hnízdo skončil

Skupina byla tvořena hlavně osobami původem z Vietnamu, nicméně ve středu figuroval občan České republiky. Svou laboratoř, která se nacházela pouze 200 metrů od zdroje pitné vody pro město Cheb (u vodní nádrže Jesenice) v chatové osadě Mechová, navštěvovali velmi opatrně. I co se týká vztahů ve skupině, jednali velmi konspirativně.

„Komodity určené k výrobě této látky byly do laboratoře dodávány postupně, velmi sofistikovaným způsobem. Jednotlivé osoby se vzájemně nepotkávaly a jejich komunikace probíhala zcela skrytě,“ uvedl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. 

Pervitin cheb kozel II
Zdroj: Policie ČR

„Přepravu chemikálií a následně i finálního produktu, včetně zajištění stravy pro obsluhu nelegální laboratoře, realizovala skupina postupně po malých množstvích a odděleně s využitím mnoha vozidel a úkrytů,“ vysvětlil.

Gang byl ve spojení i s nelegálními dovozci léků s obsahem efedrinu ze zahraničí, nejčastěji s těmi z jižní a východní Evropy, načež výsledný vyrobený produkt mířil nejčastěji ve velkých objemech do Německa. Menší část zůstávala v České republice, kde se distribuovala dále.

Další nebezpečí 

Kromě samotného prodávání nelegálních látek a ohrožení na zdraví lidí, kteří je konzumují, je výroba pervitinu nebezpečná také z pohledu ekologických či zdravotních rizik, které souvisí s přepravou, uskladněním i se samotnou výrobou. Velkoobjemové laboratoře totiž běžně vypouští toxické odpadní látky do kanalizace nebo do přírody. A jak bylo uvedeno, tato laboratoř se nacházela kousek od zdroje pitné vody. Naštěstí ale nebyla zjištěna žádná kontaminace.

Pervitin cheb kozel II
Zdroj: Policie ČR

Uvnitř laboratoře a v rámci domovních prohlídek a dalších prostor pak byla zajištěna řada chemických látek. „Mimo jiné se jednalo o 20 kg metamfetaminu v různém stadiu výroby, 11 kg přesyceného vodného roztoku obsahujícího látku metamfetamin hydrochlorid, celkem 35 kg samostatného efedrinu v podobě tablet a dále větší množství chemikálií připravených k výrobě,“ dodal Frydrych.

Po internetu koluje tento (ne)vtipný obrázek, který zachycuje místa výroby pervitinu v Evropské unii. Česká republika je zde jasně vidět.


Mimo to policisté zajistili i laboratorní sklo a velkoobjemové nádoby s desítkami litrů chemikálií v různé fázi výroby metamfetaminu. Kvalifikovaný odhad prodeje se tak pohybuje v řádek stovek kilogramů látky.

Pervitin cheb kozel II
Zdroj: Policie ČR

Policisté nakonec zadrželi čtyři osoby, proti kterým bylo zahájeno trestní řízení pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim v případě odsouzení hrozí 12 let za mřížemi.

Domů
Sdílet
Diskuse