Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
23. září 2022 15:44
Čas čtení 1:06

Americký úřad varuje před trendem na TikToku. Lidé vaří kuřata v sirupu na kašel

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Americký úřad varuje před trendem na TikToku. Lidé vaří kuřata v sirupu na kašel
Zdroj: Česká lékárnická komora

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) varuje před zdravotními riziky, které plynou z nového trendu na TikToku. Někteří uživatelé se totiž natáčí pří vaření kuřete v oblíbeném léku na kašel.

Ve Spojených státech se rozmáhá další nebezpečný trend. Někteří tvůrci na TikToku vaří kuře v sirupu na kašel. Takzvaná „NyQuil Chicken Challenge“ získala pozornost amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který před ní varoval. Varování platí zejména pro děti, které by mohly „vaření“ replikovat.

22. srpna 2022 6:00 Čas čtení 10:21 Jak uspět na TikToku? Zeptali jsme se šéfky pro náš region Pauly Kornaszewské (Rozhovor) Jak uspět na TikToku? Zeptali jsme se šéfky pro náš region Pauly Kornaszewské (Rozhovor)

NyQuil je běžná medicína na kašel, jež se prodává ve Spojených státech. Je to lék bez předpisu, který si může koupit každý. To je problém. „Jedním z trendů na sociálních médiích, jenž profituje z tlaku na diváky, jsou online videa lidí, kteří zneužívají léky bez předpisu a vybízejí diváky, aby tak taktéž činili. Tyto videovýzvy, které se často zaměřují na mladé lidi, jim mohou ublížit, a dokonce jim způsobit smrt,“ uvedl úřad.

Problémů je zde hned několik. Nejenže je medicína po svém povaření koncentrovanější, ale teplo může způsobit také pro potenciálního konzumenta nepředvídatelné chemické reakce. Navíc inhalování výparů z vaření může být stejně nebezpečné jako následné pozření jídla. Člověk si zničí trávicí i dýchací ústrojí zároveň.

Sirup jako droga

Není úplnou náhodou, že challenge vznikla zrovna spojením sirupu na kašel a jídla. Jednoduše dostupná medicína je totiž významnou složkou drogy s názvem lean. Droga, která originálně nabyla popularity v texaském Houstonu, dostala také spoustu přezdívek, z nichž jednou je sizzrup. Jde o původní jméno fialově zbarvené medicíny na kašel, která se míchala s nealkoholickým nápojem a tvrdými bonbóny. 

22. února 2024 12:00 Čas čtení 5:38 Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala?

Směs navozovala lidem euforické stavy kvůli kodeinu a prometazinu, při nichž nebyli schopni stát vzpřímeně (proto také dostala přezdívku lean z anglického slova, jež v překladu znamená naklánět se). 

Domů
Sdílet
Diskuse