Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2022 11:00
Čas čtení 7:22
Radim Šlechta

Pozadí událostí: Kritika akademických událostí v pozadí bizarních dialogů (Recenze)

Pozadí událostí: Kritika akademických událostí v pozadí bizarních dialogů (Recenze)
Zdroj: Česká televize
FILMY A SERIÁLY ČESKÁ TELEVIZE ČESKÉ FILMY KRIMI SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Recenzujeme minisérii České televize Pozadí událostí.

Nastavení zrcadla pokrytecké akademické obci. Tak popsal režisér Jan Hřebejk minisérii České televize Pozadí událostí. Hlasy různých kritiků ale tvrdí něco trochu jiného. Seriál popisují jako romantizaci vztahů mezi pedagogy a studenty, znevažování sexismu a sexuálního obtěžování na školách nebo vymezení se proti „zrůdnému hnutí“ MeToo, politické korektnosti a feminismu.


Tvůrci seriálu jako by vlnu kritiky ze strany publicistů čekali. Snad právě proto v něm hned několikrát upozorňují, že dílo je čistou fikcí, a nedej bože, aby si ji někdo spojil s realitou. Spojovat autorovu životní zkušenost s jeho dílem je přece od diváků i kritiků naivní, zkratkovité a pitomé. Na druhou stranu je v seriálu možná až příliš událostí, které zapadají do pozadí života scenáristy Michala Sýkory, problematického chování pedagogů na DAMU a FAMU i spolku Nemusíš to vydržet.

Braky v akademické obci nechceme

Pozadí událostí, které balancuje na hranici komedie, detektivky, univerzitního románu a v jedné ze scén i Johna Wicka, popisuje události na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde se děkanka Klusová (Jitka Čvančarová) rozhodne zasáhnout proti sexismu na fakultě. Vztah s některým ze studentů či zaměstnanců tady mají hned tři postavy – sourozenci Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) a vedoucí katedry bohemistiky Mojmír Mádler (Luboš Veselý).

Kolikrát je potřeba to vysvětlit, abys to, diváku, pochopil?

Vojtěch a Soňa navíc oba píší žánrovou literaturu, která se na fakultě nedá tolerovat, a svým komerčním úspěchem platí Bohdanovský za personu non grata a Kostková raději napsala svůj erotický román pod pseudonymem. Podobnost s obecným odstupem Akademie múzických umění od komerce je čistě náhodná, podobnost s autorovou zkušeností zrovna tak. Bylo by bláhové domnívat se, že Sýkora projektuje svůj život do postav, stejně jako by bylo bláhové spojovat dílo s autorem. O tom nás ostatně Kostková poučí na přednášce skrz příběh Kunderova údajného donášení komunistickému režimu.

Pozadí událostí
Zdroj: Česká televize


Stejně tak náhodná je i podobnost vztahů pracovníků na Univerzitě Palackého v Olomouci se studenty s chováním pedagogů na FAMU. O to spíš, když studentky samy manipulují své přednášející k tomu, aby se s nimi vyspali nebo navázali vztahy. Chudáci muži! Abychom si ale nemysleli, že jde v první řadě o kritiku „stavění bariér mezi dvě milující se osoby“, studentka, se kterou se Vojtěch Bohdanovský v prvním díle vyspí, vzápětí umírá. 


To je vražda, napsala následně Martha Issová, která případ řeší v roli lesbické vyšetřovatelky. Stejně jako klasičtí britští detektivové si zavolá podezřelé do jedné místnosti, postupně je vyslýchá a snaží se případ rozlousknout. Je to žena, ale nikoliv obyčejná (!) a musí ukázat, že na vedení případu má. V dalších dílech příběh rozplétá linku sexismu na škole, záludné vraždy a vztah mezi Vojtěchem a jeho ženou Hanou (Katarzia), nepříliš úspěšnou a ne zrovna sympatickou feministicky založenou umělkyní. To vše na pozadí s myšlenkou, že autor se se svým dílem FAKT SPOJOVAT NEMÁ. Kolikrát je potřeba to vysvětlit, abys to, diváku, pochopil?

Jsme progresivní, věřte nám

Seriál se snaží, ale nesnaží skrz opakování již tisíckrát sděleného jenom schovat to, za co by jej mohli progresivisté napadnout. Různými způsoby se snaží vymezit také… proti čemu vlastně? Je to „povinnost“ ženy upřednostnit mateřství před kariérou a rozvojem? Jsou to předsudky, které někteří lidé mají vůči homosexualitě a homoparentálním rodinám? Je to předsudek, že žena nemůže vést kriminální případ stejně dobře jako muž?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121999 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse