Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
27. září 2022 19:45
Čas čtení 1:00

Mobilizovaní Rusové se na tísňové lince ptají, jak se vzdát

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mobilizovaní Rusové se na tísňové lince ptají, jak se vzdát
Zdroj: TASR/AP

Rusové se údajně mají sami vydávat ukrajinským úřadům.

Mluvčí rozvědky ukrajinského ministerstva obrany Andrij Jusov v pondělí ve státní televizi uvedl, že nedávno mobilizovaní Rusové kontaktovali tísňovou linku zřízenou ukrajinskými bezpečnostními službami s žádostí o kapitulaci, píše deník Ukrajinska pravda. Jusovovy výroky ovšem nelze nezávisle ověřit.

9. srpna 2022 6:00 Čas čtení 7:41 Putující děloha dychtící po spermiích měla dohnat ženy k šílenství. Aneb čím vším si lékaři vysvětlovali hysterii Putující děloha dychtící po spermiích měla dohnat ženy k šílenství. Aneb čím vším si lékaři vysvětlovali hysterii

„Nyní na linku volá spousta nově mobilizovaných Rusů, nebo dokonce těch, kteří ještě mobilizováni nebyli. Volají a ptají se: ‚Když jsem mobilizován, co mám dělat, jak se mám vzdát?‘ “ popsal Jusov. Dodal, že „běžní“ Rusové nemají motivaci bojovat na Ukrajině – a umírat za Putina. 

Linka s názvem „Chci žít“ byla zřízena 19. září, dva dny předtím, než ruský prezident Vladimir Putin oznámil mobilizaci záložníků. Podle zřizovatelů linky ji mohou využít nejen ruští vojáci, ale také obyvatelé dočasně okupovaných území, kteří byli násilně mobilizováni do ruské armády. „Projekt ‚Chci žít‘ je určen jak Rusům, kteří si místo smrti zvolili život, tak všem ostatním, kteří se stali obětí Putinovy vojenské mašinérie,“ uvádí na Telegramu.

27. září 2022 15:05 Čas čtení 1:01 Rusové prchají před mobilizací. Platí statisíce za místa v soukromých letadlech Rusové prchají před mobilizací. Platí statisíce za místa v soukromých letadlech

Podle serveru Newsweek Rusko již vyčerpalo dostupné brance v Doněcké a Luhanské oblasti, tedy ve dvou oblastech ovládaných separatisty spřátelenými s Kremlem. V částečné mobilizaci, o které rozhodl ruský prezident minulý týden, může být povoláno až 300 tisíc lidí. Rozhodnutí nicméně nevytvoří významnou použitelnou bojovou sílu dříve než za několik měsíců, míní americký Institut pro studium války (ISW)

Mobilizace záložníků má probíhat ve fázích, což vylučuje náhlý příliv posil na Ukrajinu a dramatickou změnu během války. Otázkou je i úroveň bojové připravenosti záložníků a délka jejich výcviku. Dostat je z civilního života do bojové připravenosti může trvat několik týdnů až měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse