Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
27. září 2022 15:05
Čas čtení 1:01

Rusové prchají před mobilizací. Platí statisíce za místa v soukromých letadlech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusové prchají před mobilizací. Platí statisíce za místa v soukromých letadlech
Zdroj: Flickr/James/volně k užití

Bohatí Rusové hledají způsoby, jak opustit zemi.

Poptávka po místech v soukromých letadlech u Rusů rapidně vzrostla, píše deník The Guardian. Děje se tak v reakci na částečnou mobilizaci, kterou minulý týden vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Kolují také zvěsti, že úřady plánují uzavřít hranice pro muže v mobilizačním věku.

Cestující údajně míří převážně do Arménie, Turecka a Ázerbájdžánu – tedy do zemí, které Rusům umožňují bezvízový vstup. Nejoblíbenější destinací (nebo tranzitním místem) je ale podle webové stránky Flight Radar s velkým náskokem stále Turecko. Z více než 75 000 mezinárodních odletů z Ruska sem v roce 2022 dosud směřovalo 25 % letů.

26. září 2022 18:05 Čas čtení 0:50 VIDEO: Rus zastřelil důstojníka z odvodní komise. Odpor proti částečné mobilizaci roste VIDEO: Rus zastřelil důstojníka z odvodní komise. Odpor proti částečné mobilizaci roste

Za místo v soukromém letadle platí prchající Rusové od 552 do 690 tisíc Kč. Cena za pronájem celého osmimístného letadla se pak pohybuje od 2,2 milionu do téměř 4 milionů korun. 

Poptávka po soukromých letech je několikanásobně vyšší

„Situace je v současné době naprosto šílená. Dostávali jsme 50 žádostí denně, nyní je to kolem 5 000,“ uvedl Jevgenij Bikov, ředitel společnosti Your Charter, která zprostředkovává pronájem tryskových letadel. Dodal, že jeho firma začala pronajímat větší komerční letadla, aby uspokojila poptávku a snížila ceny. Ani tak ale není možné nalézt dostatek míst pro všechny. 

Soukromá letadla nechtějí ovšem využívat jen velmi bohatí lidé, některé společnosti si je pronajímají, aby mohly odletět se svými zaměstnanci. Například jedna moskevská společnost zabývající se vývojem videoher si měla pronajmout celý let, aby své zaměstnance dostala ze země.

Přesný počet lidí, kteří opustili Rusko poté, co Putin minulou středu vyhlásil částečnou mobilizaci, není zatím jasný. Podle Sky News se ale objevují náznaky „značného exodu“. Na hranicích se tvoří několikakilometrové fronty. 

Domů
Sdílet
Diskuse