Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. října 2022 10:17
Čas čtení 2:17

Odbory chystají demonstraci Proti chudobě a vyvrací spekulace o placených demonstrantech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Odbory chystají demonstraci Proti chudobě a vyvrací spekulace o placených demonstrantech
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Šéf odborářů Josef Středula odmítl, že by na demonstraci sháněl podpisy pro svou prezidentskou kandidaturu. Vyvracel také spekulace ohledně výše své mzdy.

V sobotu se na pražském Václavském náměstí bude konat další demonstrace proti vládě. Tentokrát ji svolá Českomoravská konfederace odborových svazů. Po vládě požaduje, aby bezodkladně přijala konkrétní účinná řešení a přestala přehlížet mimořádně složitou situaci rodin, zaměstnanců, důchodců, samoživitelů, stejně jako firem a podnikatelů.

Požadavky odborů: regulace cen nebo zvýšení minimální mzdy

„Vláda svým otálením nechala situaci dojít do stavu, kdy v naší zemi máme jednu z nejvyšších inflací v EU, domácnostem se propadá kupní síla a firmy ztrácí konkurenceschopnost. Na vládu opakovaně apelujeme již od jejího nástupu, aby začala situaci řešit, předkládáme jí konkrétní řešení a opatření, jak postupovat, nabízíme pomoc,“uvedly odbory důvod své demonstrace. 

Odbory od vlády požadují mimo jiné okamžité zavedení regulace cen základních životních potřeb, zpřísnění cenové kontroly, regulaci cen potravin, energií, pohonných hmot, vody a nájemného nebo zvýšení minimální mzdy na 18 200 Kč ještě v roce 2022.

Na sociálních sítích se objevila fotka dokumentu, ve kterém severomoravský odborový svaz nabízí účastníkům demonstrace kompenzaci 500 korun na cestu a výdaje spojené s ní. Odbory tak čelily kritice za to, že demonstrantům platí. Nicméně tato kompenzace je financována z vlastních odborových příspěvků –⁠ tedy z peněz, které sami členové odvádí do společného rozpočtu. V tomto případě se na kompenzaci členů shodla odborová organizace KOVO Ostravská huť Rourovny. Novináři z webu Forum24 jedna z členek této organizace v telefonickém hovoru věc vysvětlila: „Když v šest hodin nebo před šestou hodinou vyjedeme a budeme se vracet mezi desátou a jedenáctou večer, tak to mají na stravné.“

Šéf odborářů Josef Středula uvedl, že to, jak se rozhodnou jednotlivé organizace, je čistě jejich věc. Na tiskové konferenci Středula také odmítl, že by šlo o extremistickou nebo proruskou akci. Demonstrace podle něj bude tvrdá, ale korektní.

Středula zveřejnil, kolik mu odbory platí. „Soudruhem mě nenazývejte,“ vzkázal Němcové

Středula také na tiskové konferenci odmítl, že by se sobotní akce jakkoli týkala jeho prezidentské kandidatury. „Středula jako prezidentský kandidát nechystá žádnou podpisovou akci v souvislosti s demonstrací. Hanba by mě fackovala. Jsem předsedou odborů a toto je odborová akce,“ řekl a dodal, že jestli nějaký občan přijde s podpisovým archem, je to jeho vůle a sám s tím nic neudělá. 

Prezidentský kandidát Josef Středula se v posledních dnech dostal také do popředí veřejného zájmu v souvislosti s otazníky okolo výše jeho mzdy, kterou odmítal zveřejnit. Parodický twitterový profil Jaroslava Faltýnka uvedl, že šéf odborů bere 420 000 korun měsíčně a náhrady.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Na falešný tweet reagovala například senátorka Miroslava Němcová (ODS): „ČMKOS má příjmy cca 60 miliónů ročně. V roce 2020 to bylo 56 214 000. Pokud je údaj o výši platu soudruha předsedy správný, po připočtení náhrad si bere akorát desetinu rozpočtu. Kdo z vás to má, pánové.“


„Pokud jste někoho zvyklá nazývat soudruhem, tak mě do toho netahejte. A přijde mi bizarní, že jako senátorka ODS šíříte dezinformace z falešného profilu,“
zareagoval Středula. Později na Twitter napsal, že bere 110 tisíc korun měsíčně. „Mzdu předsedy ČMKOS určuje 31 předsedů odborových organizací a vedení ČMKOS není placeno z veřejných prostředků,“ dodal.

Za přiměřenou a odpovídající výši označil peníze například viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Mně to přijde celkem přiměřené. Nepochybuji, že by v soukromém sektoru dokázal vydělat víc,“uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Domů
Sdílet
Diskuse