Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
9. října 2022 14:00
Čas čtení 1:33

Nový průzkum: Volby by ovládlo ANO, stejně jako ODS si ale mírně pohoršilo

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Nový průzkum: Volby by ovládlo ANO, stejně jako ODS si ale mírně pohoršilo
Zdroj: Úřad vlády ČR

Podle nového volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi zůstává ANO nejsilnější stranou.

Pokud by se v září konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by hnutí ANO. Vyplývá to z nového průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Hnutí Andreje Babiše by v modelu pro jednotlivé strany získalo 29,5 procenta. Stejně jako v předchozích průzkumech tak potvrdilo pozici nejsilnější strany. Oproti předchozímu průzkumu agentury Kantar CZ si však ANO o jeden procentní bod pohoršilo.

Na druhém místě se umístila vládní ODS se ziskem rovných 18 %. Strana, jíž předsedá premiér Petr Fiala, oproti minulému volebnímu modelu ztratila 1,5 procentního bodu.

Petr Fiala
Zdroj: Občanská demokratická strana

Třetí příčku zaujímá SPD s 11,5 %, jedná se o nárůst o půl procenta. Stejně tak si polepšila i Česká pirátská strana, která je na čtvrtém místě s 9 %. Páté skončilo hnutí STAN se 7,5 % a jako poslední by se do sněmovny dostala KDU-ČSL se 6 %.

Pod potřebnou hranicí 5 % pro vstup do Poslanecké sněmovny by zůstalo vládní TOP 09 (4 %), dále Přísaha (4 %), ČSSD (2,5 %), KSČM (2 %) a Zelení (2 %).

6. září 2023 7:00 Čas čtení 4:26 S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková

Hnutí ANO by volby ovládlo i v modelu s hypotetickými koalicemi, pokud by kandidovaly tak, jak tomu bylo v loňských volbách. V takovém případě by podle průzkumu Kantar CZ měla strana Andreje Babiše 31,5 % a vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) 28,5 %. Následovala by SPD (12 %) a STAN s Piráty (12 %). Nikdo další by se v modelu s koalicemi do sněmovny nedostal.

Metodologie agentury Kantar CZ

Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 12. 9. až 30. 9. 2022 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).

Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 997 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/– 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.

Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 968 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/– 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
Domů
Sdílet
Diskuse