Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
11. října 2022 10:49
Čas čtení 0:52

Elektromobil nabitý za méně než 5 minut? Díky NASA možná brzy všední realita

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Elektromobil nabitý za méně než 5 minut? Díky NASA možná brzy všední realita
Zdroj: Unsplash/Chuttersnap

Nová technologie je schopna dodávat 4,6krát větší proud než nejrychlejší nabíječky elektromobilů na trhu.

Experimentální technika chlazení, kterou vyvinuli inženýři společnosti NASA pro použití na Mezinárodní vesmírné stanici, bude podle serveru Independent upravena pro elektromobily. Doba nabíjení jejich baterií se tak výrazně zkrátí.

„Tým sponzorovaný Oddělením biologických a fyzikálních věd NASA vyvíjí novou technologii, která nejenže dosáhne řádově lepšího přenosu tepla, aby bylo možné udržovat správnou teplotu ve vesmíru, ale také umožní výrazně snížit velikost a hmotnost hardwaru. Stejná technologie navíc může usnadnit a učinit proveditelnějším vlastnění automobilu s elektrickým pohonem zde na Zemi,“ popisuje NASA na webu.

7. října 2022 18:37 Čas čtení 0:48 Praha bude možná mít první klimaticky neutrální čtvrť, předpokládá to nová studie Praha bude možná mít první klimaticky neutrální čtvrť, předpokládá to nová studie

Nabíječky elektromobilů jsou v současné době v USA omezeny na přibližně 30 ampérů u domácích nabíječek a až na 350 ampérů u „rychlonabíjecích“ stanic. Doba nabíjení se tak pohybuje od 20 minut do několika hodin. Lidé, kteří uvažují o vlastnictví elektromobilu, uvádějí jako hlavní problém právě dlouhou dobu nabíjení a umístění nabíječky. Nová technika, známá jako „podchlazené průtokové vaření“, je nicméně schopna dodávat až 4,6krát větší proud než nejrychlejší dostupné nabíječky na trhu, což by umožnilo nabíjení kratší než pět minut. Zkrácení doby nabíjení nicméně bude vyžadovat, aby nabíjecí systémy poskytovaly proud o síle 1 400 ampérů.

Výzkumný tým v současné době hledá průmyslové partnery pro další vývoj této technologie. Pětiminutovou dobu nabíjení elektromobilu si v minulosti také dala za cíl například společnost Nyobolt. Tento startup využívá niob, šedý krystalický kov, a wolfram, které rychleji nabíjejí baterie.

Domů
Sdílet
Diskuse